cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jason Job
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 september 2022 door Redactie

MAF redt levens in Zuidoost-Azië: "Als wij het niet doen, doet niemand het"

"De rol die we hier hebben en de vluchten die we doen, geven veel voldoening. We kunnen de mensen direct helpen." Aan het woord is MAF-piloot Jason Job. In onderstaande video van MAF Nederland neemt hij de kijker mee op pad en vertelt hij over de vele medische vluchten die hij namens de organisatie op Timor-Leste uitvoert.

Timor-Leste ligt in Zuidoost-Azië en maakt als eiland onderdeel uit van het land Indonesië. De inwoners van Timor-Leste zijn maar al te dankbaar voor het werk dat MAF ter plekke verricht. Als eerste komen we Jason Job tegen in de video, hij werkt namens MAF als piloot op het eiland en voert een medische vlucht uit.

"48 noordse mijlen, oftewel nog een half uur vliegen", zegt Job. "We brengen een baby`tje terug. In het natte seizoen betrekt de lucht wat in de namiddag. Dat maakt de wat vlucht lastiger. Wij zijn de enige die hier medische vluchten kunnen uitvoeren. Dus als wij het niet doen, doet niemand het."

Wanneer Job geland is, staat de ambulance al te wachten. "Sinds het programma hier gestart is, hebben we een overeenkomst met het Ministerie van Gezondheid. Wij doen de meeste evacuaties en ook andere vluchten die nodig zijn. En het groeit elk jaar nog. We doen nu gemiddeld een vlucht per dag", vertelt Job."

"MAF helpt de mensen in Timor-Leste heel erg goed, vooral in de buitengebieden”, vertelt Imelda Pereira die voor de MAF werkzaam is als administration assistant. "Ze helpen de patiënten op tijd in het ziekenhuis te zijn. Zo zijn er al veel Timorese levens gered."

"We gaan nu naar een plek waar we een aantal weken geleden ook waren, toen was het vijf uur rijden", vertelt Job vervolgens. "Het grootste gedeelte van de weg was prima, met uitzondering van de laatste twee uur. Toen werd het heel erg hobbelig. We konden ons niet voorstellen hoe dat moest zijn voor die patiënten achterin de ambulance”, zegt Job.

"De wegen in Timor-Leste zijn erg slecht. Vooral als je vanuit de hoofstad Dili hierheen rijdt, is dat erg lastig. Je kunt zelfs sterven onderweg naar Dili”, vult Pereira aan.

“Het is erg moeilijk als een patiënt in kritieke toestand een ambulance nodig heeft. Daarom is het zo goed dat MAF aanwezig is in Timor”, zegt Januario de Oliveira, die als ambulancechauffeur werkzaam is op het eiland.

"Vandaag slaan wij producten in voor onze evacuatie-paketten. Elke patient die we ophalen met een medische evacuatie krijgt een tasje met producten die nodig zijn voor een ziekenhuisverblijf. Vandaag hebben we weer ingeslagen voor een periode van 30 dagen”, vertelt Kim Job. Zij is werkzaam als MAF Communication Officer op het eiland.

“De mensen die we in het vliegtuig krijgen verkeren in wisselende omstandigheden. Sommigen zijn ernstig ziek, sommigen zijn betrokken bij huiselijk geweld en weer anderen hebben een ernstig ongeluk gehad. Voor velen is het waarschijnlijk de meest traumatische periode van hun leven. Dus we hopen en bidden dat we ze met dit pakketje iets van Gods liefde kunnen laten zien in de moeilijke periode die zij doormaken”, vertelt Kim Job verder. 

“De mensen zijn erg dankbaar voor het feit dat MAF hier is”, zegt Pereira. "De rol die we hier hebben en de vluchten die we doen, geven veel voldoening. We kunnen de mensen zo direct kunnen helpen”, zegt piloot Jason Job tenslotte.

Benieuwd naar de volledige video? Deze is hieronder te zien. 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen