cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Duitse overheid
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juli 2022 door Patrick Goede

Duitse parlementsleden sturen aan op zelfmoordpreventie in plaats van hulp bij zelfdoding

Christenen steunen een voorstel in de Duitse Bondsdag om zelfmoord te voorkomen. Na een eerdere beslissing over hulp bij zelfdoding, die het Duitse Grondwettelijk Hof in 2020 nam, bespreekt het parlement nu drie wetsontwerpen met betrekking tot dit onderwerp. “Als hulp bij zelfdoding normaal wordt, zou dat grote gevolgen hebben”, zegt een aantal Duitse Kamerleden. 

Volgens Evangelical Focus waarschuwt de groep parlementsleden dat hulp bij zelfdoding kan leiden tot een nieuwe manier van sterven die door veel Duitsers normaal gevonden zou kunnen worden. Ze pleiten voor meer preventie als het gaat om zelfmoord in plaats van mensen het lot in eigen hand te laten nemen. 

"Vanwege gemakkelijkere toegang tot hulp bij zelfdoding en vanwege de psychologische stress als gevolg van de coronapandemie, is het noodzakelijk om de zelfmoordpreventie verder te versterken", benadrukten parlementariërs Lars Castellucci (SPD) en Ansgar Heveling (CDU/CSU).

Verkeersongevallen
Volgens de laatste gegevens besluiten jaarlijks meer dan 9.000 mensen in Duitsland om zelfmoord te plegen. Jaarlijks overlijden er ongeveer drie keer zoveel mensen door zelfmoord dan door verkeersongevallen. Geschat wordt dat het aantal zelfmoordpogingen ongeveer tien keer zo hoog is.

"Vaak willen mensen met suïcidale neigingen gewoon niet verder leven op de manier waarop ze zich op dat moment hun leven leiden. Het moet gaan over zorg, counseling en ondersteuning - allemaal dingen die in deze hectische tijden worden verwaarloosd", vertelde Castellucci aan het Duitse tijdschrift PRO.

"Als hulp bij zelfdoding steeds normaler zou worden, zou dat ook gevolgen hebben voor de samenleving als geheel: de druk op kwetsbare groepen, vooral ouderen, zou toenemen", meent Castellucci.

De Duitse Evangelische Alliantie (Evangelische Allianz, EAD) heeft het initiatief gesteund. "Als christenen hebben we de verantwoordelijkheid om mensen bij te staan in ziekte en crisissituaties", benadrukte EAD-beleidsmedewerker Uwe Heimowski. "Het maakt al eeuwenlang deel uit van de christelijke geschiedenis om op te komen voor mensen die lichamelijk en geestelijk ziek zijn."

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen