cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juli 2022 door Redactie

Organisatoren belangrijke conferentie Anglicaanse kerk passen uitspraak over definitie van huwelijk aan

Kerkleiders van de Anglicaanse kerk zullen zich op de Lambeth Conference niet uitspreken over de bijbelse definitie van het huwelijk. Waar het eerst nog de bedoeling was dat bisschoppen op de belangrijke conferentie herbevestigden dat het huwelijk bedoeld is als tussen een man en een vrouw, is dit gedeelte na oproepen uit de resolutie verwijderd, schrijft de Christian Post

De Lambeth Conference, het is een belangrijke, tienjaarlijkse conferentie voor de 85 miljoen leden tellende kerk. De conferentie, die tussen 26 juli en 8 augustus plaatsvindt, staat plots bol van de spanning: vlak voor de conferentie ontstond er steeds meer rumoer over een passage in een resolutie, die bekendstaat als 'het beroep op de menselijke waardigheid'. In een gedeelte van deze resolutie staat dat een uitspraak van de conferentie uit 1998 waarin het homohuwelijk bestreden wordt, opnieuw moet worden bevestigd.

Maar liberale Anglicaanse theologen waren het niet met de passage eens en pleitten voor een algemenere tekst. Die hebben ze gekregen: in de nieuwe tekst staat dat sommige provincies van de Anglicaanse kerk voor het homohuwelijk zijn, en anderen niet. Volgens de opstellers van de tekst kwam de aanpassing "in reactie op wijdverspreide reacties van bisschoppen en anderen".

Het is op de Lambeth Conference normaal gesproken de bedoeling dat alle bisschoppen voor de volledige resolutie stemmen of aangeven dat het meer onderzoek nodig heeft. Daarom komt de tekst ook zo nauw. Nu hebben de organisatoren echter een derde optie toegevoegd: 'Deze resolutie spreekt niet namens mij, ik verbind mijn stem niet aan deze resolutie.'

De conferentie wordt overigens niet door alle bisschoppen van de Anglicaanse kerk bijgewoond. Verschillende Afrikaanse bisschoppen boycotten de Lambeth Conference, juist vanwege de in hun ogen steeds liberalere visie op homoseksualiteit van veel Westerse collega's. Volgens deze Afrikaanse geestelijken is het gezag van de Schrift daarmee in het geding. Lees daar hier meer over. 

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een vertoning. Het 'beroep op de menselijke waardigheid' weegt kennelijk zwaarder dan een beroep doen op Gods Woord, het ware Woord dat juist bedoeld is voor het eeuwig heil van mensen. Dat het huwelijk bedoeld is als tussen een man en een vrouw, is uit de resolutie verwijderd. En de waarheid wordt in het midden gelaten, ieder het zijne. Beschamend voor een kerk die geroepen is een pijler en fundament der waarheid te zijn (1 Timotheüs 3:15). Zij maakt zichzelf ongeloofwaardig.