cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Arie van der Veer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 juli 2022 door Ds. Arie van der Veer

Genade is geen erfgoed en niet in porties te verdelen

Voordat de profeet Elia naar de hemel ging, nodigde hij zijn opvolger Elisa uit om een wens te doen. Elisa dacht na en zei toen: ‘Geef mij een dubbel deel van uw geest.’

Zo, die durft!
Over bescheidenheid gesproken.
Zo zouden wij kunnen reageren.

Of bedoelde deze jongeman precies het tegenovergestelde? Keek hij zo enorm op tegen zijn leermeester dat hij dacht: Als ik dit werk moet doen, heb ik wel het dubbele van Elia nodig. Ik ben geen Elia. De gaven die hij heeft, heb ik niet.

Als God Zijn Geest aan een mens geeft, is die niet overdraagbaar. Genade is geen erfgoed

Ik denk dat we het inderdaad in die richting moeten zoeken.
Elisa is juist een mens die zichzelf goed kende. Hij wist dat hij zijn leermeester nooit zou kunnen evenaren. Hij was immers de grote Elia. De man die koningen trotseerde. De man van het gevecht op de Karmel.

"Je vraagt iets heel moeilijks", was Elia’s antwoord. Nogal logisch. Allereerst zijn gaven en talenten nooit overdraagbaar. Elia had zijn gaven ook weer gekregen van God. Hij was echt een profeet die gezalfd was met de Heilige Geest.

Zoiets kun je niet doorgeven.
Was het maar waar. Als God Zijn Geest aan een mens geeft, is die niet overdraagbaar. Genade is geen erfgoed. Genade is geen geld en niet in porties te verdelen.

Elisa was bescheiden in zijn vraag. Elia eerlijk in zijn antwoord. Wat zou je Gods Geest graag aan anderen geven! Maar dat kan niet. Alleen God kan Zijn Geest geven aan volwassenen, kinderen, vrienden, aan de wereld.

Waar Elia namelijk niet over beschikte, dat kan en wil de Here Jezus wel geven. Niet in kleine beetjes, zelfs dubbele porties zouden bescheiden zijn.

Maar Elia zei nog meer: "Als je ziet hoe ik van je word weggenomen, zal je wens vervuld worden, maar als je het niet ziet, gebeurt het niet." Elia’s antwoord was daarom ook wijs. Wat hij niet kon, kon God immers wel. Elia verwees zijn knecht naar God.

Daarna gebeurde er een dubbel wonder. Elia werd door vurige wagens en paarden van de aarde weggenomen én Elisa mocht het zien. De wens van Elisa ging in vervulling.
Ik weet niet of Elia dat geweten heeft. Ik denk het niet. Hij zal niet al wuivend naar de hemel zijn gegaan.

Wij mogen ook vragen wat Elisa vroeg.
Met nog veel meer vrijmoedigheid. Met grote zekerheid en in groot vertrouwen. Waar Elia namelijk niet over beschikte, dat kan en wil de Here Jezus wel geven. Niet in kleine beetjes, zelfs dubbele porties zouden bescheiden zijn. Want Jezus heeft gezegd dat Zijn discipelen nog grotere werken zouden doen dan Hij. Dat God Zijn Geest wil geven aan mensen die Hem daar om vragen. Aan mensen die van zichzelf zondig en onbekwaam zijn. God weet alles van ons. Toch weerhield Hem dat er niet van om ons deze geweldige beloften te geven.

Maak je geen zorgen, maar vraag God alles wat je nodig hebt. Bid tot God, wat er ook gebeurt. En dank hem altijd (Lucas 11:9-1).

Deze overdenking verscheen eerder op de Facebookpagina van ds. Arie van der Veer.

Foto: Facebook/Arie van der Veer

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Want Jezus heeft gezegd dat Zijn discipelen nog grotere werken zouden doen dan Hij. Dat God Zijn Geest wil geven aan mensen die Hem daar om vragen."

Waar zijn dan die 'grotere' werken in de kerk of zelfs maar de 'gewone' werken van Jezus? Wordt er een leer met gezag gebracht, zodat ook de demonen zich onderwerpen?

En zijn er mensen in de kerk die om de geest van God vragen?

En kunnen zij als bewijs hiervan dan ook in nieuwe talen bidden en streven zij ook naar de andere gaven?

Of zijn het alleen woorden in een stukje op Cvandaag?