cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Derk Boswijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 juni 2022 door Redactie

Gezin christelijk Tweede Kamerlid thuis bezocht door boze boeren: 'Ik blijf thuis'

Het gezin van Derk Boswijk, een christelijke politicus die namens het CDA in de Tweede Kamer zit, is dinsdagavond thuis opgezocht door boze boeren. Boswijk was zelf aan het werk, maar zijn vrouw en twee jonge kinderen waren wel aanwezig. Hij maakt bekend voorlopig niet in Den Haag aanwezig te zullen zijn omdat hij bij zijn gezin wil blijven.

Woordvoerder landbouw
Boswijk is namens het CDA-woordvoerder op het gebied van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij kwam de laatste weken dan ook steeds vaker in het nieuws vanwege het door het kabinet voorgenomen stikstofbeleid en de boze reacties van boeren. Boswijk ging voortdurend met de boeren in gesprek. Afgelopen week ging er onder meer een filmpje viral waarop te zien was hoe een emotionele boer in de Tweede Kamer tegenover Boswijk zijn verhaal deed. Ook was Boswijk te zien bij ‘Hart van Nederland’ waar hij vertelde hoe de situatie hem aan het hart gaat en dat hij zijn best doet voor de boeren. Hij vertelde daarbij desgevraagd zelfs dat hij de afgelopen dagen gedacht heeft om te stoppen als Kamerlid.

Farizeeër
Naar aanleiding van die uitzending haalde columnist Jan Dijkgraaf in zijn dagelijkse ‘briefje van Jan’ dinsdagmorgen hard uit naar Boswijk. Hij noemde hem in zijn column onder meer een ‘nagemaakte’ en stelde dat Boswijk alleen maar bezig is met zijn eigen baantje: ‘Liever die boeren aan het gas dan Derk Boswijk uit de Kamer’, schreef Dijkgraaf. ‘Ik heb weinig hoop dat je ‘de mensen om wie je geeft’ verkiest boven je carrière. Je bent gewoon een farizeeër.’

'Ik ga door met wat moet gebeuren omdat ik weet dat het overgrote deel van de agrarische sector hardwerkende mensen zijn die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves.'

Thuis opgezocht
Woensdagmorgen maakte Boswijk bekend de komende dagen niet in Den Haag te zullen zijn: ‘Ik blijf thuis bij mijn gezin’, schrijft hij op Twitter. ‘Gisteravond toen ik nog aan het werk was, is er thuis bezoek geweest in het bijzijn van mijn kinderen van 4 en 7 jaar (!). Ik ga altijd met iedereen overal, ook bij negatief advies, in gesprek. Ook gisteren nog. Ik hoor dan onzekerheid en woede, maar die helaas ook vaak gebaseerd is op halve waarheden. Ik ga door met wat moet gebeuren omdat ik weet dat het overgrote deel van de agrarische sector hardwerkende mensen zijn die graag willen bijdragen aan de grote maatschappelijke opgaves.’

Stroe
Boswijk wordt al langer bedreigd. Zo kreeg hij vorige week van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dringende advies om niet naar het boerenprotest in Stroe te gaan omdat zijn veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Boswijk sloeg dat advies in de wind en ging alsnog naar Stroe. Andere Kamerleden, die hetzelfde advies kregen, besloten om hun geplande bezoek aan het protest af te zeggen. Waar Boswijk toen nog besloot om alsnog het protest te bezoeken, is het onaangekondigde thuisbezoek aan zijn gezin met jonge kinderen wat hem betreft de druppel die de emmer doet overlopen: ‘Deze manier van demonstreren dient geen enkel doel. Stop ermee’, roept hij boeren op. 

Christelijke politicus
Derk Boswijk is een christelijke politicus die regelmatig uitkomt voor zijn geloof. In aanloop naar de verkiezingen vertelde hij openhartig over zijn geloof: ‘Jezus is voor mij degene die voor mijn zonden is gestorven Hij is ook degene die hoop heeft gegeven aan mensen die dat aan willen nemen. De hoop dat de dood niet het laatste woord heeft. Eigenlijk praat ik daar veel te weinig over. Maar Jezus is voor mij de Belangrijkste in mijn leven.” Lees het hele interview hier.

Ds. M. Messemaker deelde zijn ergernis over protestboeren in de rubriek 'ergernis van de week' in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 2:20

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
De boodschap "ik heb het beste met de boeren voor" , gevolgd door "wij sluiten uw bedrijf" is gewoon lastig te verkopen aan de mensen waar het om gaat.Bedreigen is niet goed, maar in het verleden stond CDA altijd voor de boeren, deze basis van vertrouwen is volledig verdwenen. De boeren kunnen dus geen kant op..