cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Almatine Leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2022 door Redactie

Voormalig Theoloog des Vaderlands over abortusdebat: "Alle mannen zonder kinderwens steriliseren"

De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over abortus, waarmee het landelijk recht op abortus wordt afgeschaft en de staten weer zelf over wetgeving op dat gebied gaan, doet niet alleen in het land zelf maar ook Nederland veel stof opwaaien. Nederlanders gingen zelfs de straat op om te demonsteren. Maandag kwam het thema uitgebreid ter sprake in het radioprogramma Dit is de Dag.

Presentator Tijs van den Brink sprak erover met voormalig Theoloog des Vaderlands en predikant dr. Almatine Leene, GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort en Deborah Smit, voormalig gezicht van de Week van het Leven. De discussie ging vooral over de vraag of het abortusdebat vanuit de Verenigde Staten over zal gaan waaien naar Nederland. Daarbij werd ook inhoudelijk over het abortusdebat gesproken. Dr. Almatine Leene deed daarbij een opvallende uitspraak. Ze vroeg zich namelijk hardop af waarom alle mannen zonder kinderwens niet gesteriliseerd worden.

“Ik vind dat we het ook moeten hebben over hoe we het kunnen voorkomen”, doelde Leene op situaties waarin vrouwen ongewenst zwanger raken en voor een keuze komen te staan om al dan niet abortus te plegen. “Daar zou ik graag ook meer mannen bij betrokken willen zien. Waarom steriliseren we niet alle mannen die geen kinderwens hebben? Zodra zij die kinderwens hebben, kunnen ze dat ongedaan laten maken. Ik ben geen medisch expert en heb er geen verstand van, maar denk wel dat we het ook daar over moeten hebben.”

Deborah Smit, die ook te gast was in de uitzending, was in 2020 het gezicht van de jaarlijkse campagne van de Week van het Leven. Ze vertelde tegenover CIP.nl eerder haar persoonlijke verhaal waarin ze serieus overwoog een abortus te plegen en zelfs naar een kliniek ging. Lees haar verhaal hier.

Beluister het hele gesprek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Het gaat wel een rare kant op.