Kees Kraayenoord trekt zich tijdelijk terug bij Mozaiek: "Wil aan de voeten van Jezus zitten"

Nieuws20 juni 2022 Redactie
Kees kraayenoord

Kees Kraayenoord gaat er vanaf 1 juli een paar maanden tussenuit. Hij neemt een sabbatical om aan de voeten van Jezus te zitten, zo maakt de voorganger en leider van Mozaiek0318 afgelopen zondag zelf bekend tijdens de dienst: “De komende maanden zal ik hier niet zijn, ook niet in de diensten.” De kerk staat volledig achter hem. Mede-voorganger Nelinda Troost sprak van “dapper en moedig leiderschap” en bad op het podium voor hem. 

Rustperiode
“Ik ga de komende maanden iets doen wat men een sabbatical, een rustperiode noemt”, maakte Kraayenoord bekend. “Ik ga er even een paar maanden uit.” De oprichter van de kerk kreeg vervolgens een applaus uit de zaal. “Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren”, reageerde hij lachend. Vervolgens vertelde hij dat het een moeilijk besluit is geweest omdat hij graag onderdeel is van Mozaiek: “Dit is mijn familie.”

Kraayenoord legde vervolgens uit hoe hij tot dat besluit is gekomen. “Nicole (zijn vrouw red.) en ik zijn dit Mozaiekavontuur begonnen in onze keuken waar we ‘ja’ zeiden tegen een roeping van God voor een gemeente. Sindsdien is onze wereld een soort rollercoaster geweest: van de ene verbazing en verwondering in de andere. God heeft zoveel gedaan, maar waar het soms ook wel heel erg druk was. Het was een prachtig avontuur met God al die jaren.”

De voorganger vertelde aan zijn gemeente dat hij het bekende verhaal van Maria en Martha las. “Martha is keihard aan het werk en zegt tegen Jezus: ‘Heer wordt het niet tijd dat mijn zus ook wat gaat doen?’ Dan zegt Jezus: ‘Nee, ze heeft het beste deel gekozen.’ Klaarblijkelijk is er dus een keuze. Ik wil die keuze nemen om een periode aan de voeten van Jezus te zitten. Dat doe ik weleens, bijna dagelijks. Maar nu voor een langere tijd ontdekken wie ik ben, wat roeping is en wat God voor me heeft in de jaren die voor me liggen.”

“Juist met het oog op Mozaiek ervaar ik dat het goed is om heel veel andere stemmen even laten te doen zwijgen en te zoeken naar de stille en zachte stem van onze Vader en onze Redder”, vervolgde Kraayenoord. “Die wil ik opnieuw horen en vandaar een periode van rust ingaan.”

Nieuwe richting
Het is voor Kraayenoord echter ook een periode waarin hij hoopt en verwacht dat God nieuwe richting gaat geven: “Mozaiek begon in een huiskamer maar is nu een landelijke realiteit. Soms lijkt het erop alsof ik mijn leiderschap daarin heb willen opblazen: nog meer expansie, nog meer verantwoordelijkheid. We zijn gegroeid en nu sta je met handen vol verantwoordelijkheden. Ik weet: iets gaat een keer vallen en stel ik mezelf, familie of anderen teleur. Het is goed om het eerst los te laten en dan van God te horen wat ik terug mag pakken en wat Hij voor mij heeft. Mijn verlangen is om tegen God ‘hier ben ik’ te zeggen voor de rest van mijn leven.”

De voorganger sprak over “rust, reset en nieuwe richting”. Hij vertelde de rust ook te gaan gebruiken voor meer reizen en boeken lezen. Ook wil hij meer tijd in zijn familie steken: “Maar ook God zoeken. Ik zal wat optrekken met mannen en vrouwen van God om voor me te laten bidden en Gods stem te horen.”

Kraayenoord vertelde er de komende maanden niet te zijn, ook niet in de kerkdiensten: “Ik zal jullie enorm missen. Dank voor jullie gebed en steun voor ons, de gemeente en ons gezin. Ik zeg 'tot ziens', tot aan de andere kant, over een paar maanden.”

Dapper en moedig leiderschap
“Ik vind dit dapper en moedig leiderschap”, reageerde mede-voorganger Nelinda Troost direct op het podium. “We zegenen jou daarin en zien uit naar wat God gaat doen de komende tijd. Ik wil heel graag een tekst met je delen uit Jeremia 6:16 voor de komende tijd: ‘Dit zegt de Heer: je staat op een kruispunt. Kijk goed, vraag na hoe de oude wegen liepen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in en vind rust!’”

Vervolgens werd er gebeden voor de emotionele Kraayenoord waarbij de aanwezigen gingen staan en de handen uitstrekten naar de voorganger. Er werd gedankt voor het moedige leiderschap van Kraayenoord, maar ook voor de kerk. Daarnaast werd er gebeden voor de toekomst van zowel Kraayenoord als Mozaiek.

Mozaiek
Kees Kraayenoord was lange tijd vooral bekend als aanbiddingsleider, schrijver en zanger van tal van christelijke liederen. Hij bracht meerdere albums uit voordat hij in 2008 samen met zijn vrouw Nicole een roeping ervoer om een kerk te stichten die anders zou zijn dan andere kerken. Vier jaar, in 2012, later begon het heel klein met een aantal gezinnen die samenkwamen in een huiskamer. Maar de kerk groeide al snel uit haar voegen en duizenden mensen komen iedere zondag in Veenendaal samen om God te aanbidden, te zingen, te luisteren en elkaar te ontmoeten. Al snel kwam er een gemeente in Nijkerk bij en inmiddels worden er door heel Nederland Mozaiek-gemeenten opgezet.

Daarnaast worden de kerkdiensten van Mozaiek, zeker sinds de coronacrisis, online ook veelvuldig bekeken vanuit het hele land. Aanbidding en een ‘kom-zoals-je-bent-cultuur’ zijn belangrijke pijlers van de kerk. Iedereen is welkom in de kerk, wie of wat je ook bent. Bovendien houdt men niet van eenzijdige en stellige claims, zo vertelde voorganger Arjen ten Brinke eerder tegenover CIP.nl: “Als iemand daarmee komt aanzetten, worden we zenuwachtig. Denk bijvoorbeeld aan genezing. Natuurlijk geneest God. Maar in Mozaiek zullen we nooit zeggen dat God altijd geneest of dat God je altijd voorspoed wil geven. We vormen een kunstwerk van gebrokenheid. Dat is onze identiteit. Dat wil niet zeggen dat we die gebrokenheid koesteren, maar dat we het wel willen laten staan.”

Kritiek
Mozaiek kreeg ook de nodige kritiek te verwerken. Zo stelde theoloog Alain Verheij eerder op Twitter dat het een stofzuigerkerk is waar ontevreden kerkgangers uit andere gemeenten komen. Deze kritiek deed Kraayenoord pijn, zo vertelde hij bij Groot Nieuws Radio: “Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden. Mensen trekken conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen.”

Kraayenoord stelde destijds al te beseffen dat er vaak al veel kerken zijn in plaatsen waar Mozaiek wil starten: “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God het leidt, planten we wat mij betreft veertig kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#305 Patrick & Jeffrey over christelijke PVV-stemmers, winkelen op zondag en de genderkloof
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jezus
Nieuws

Wereldberoemde Jezus-film verschijnt in 2025 ook in animatievorm

De bekende film ‘Jesus’ gaat een nieuw tijdperk in. De film die een inkijkje biedt in het leven en de bediening van Jezus, verschijnt in 2025 ook in animatievorm. Dat meldt CBN News. ‘Jesus' verscheen in 1979 en werd sindsdien door miljarden mensen b

Marawi
Nieuws

Islamitische terreurgroep pleegt bomaanslag op Filipijnse kerk: vier doden en tientallen gewonden

Bij een bomaanslag tijdens op een Filipijnse kerk in de stad Marawi zijn afgelopen zondag vier christenen om het leven gekomen. De islamitische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Naast de doden raakten er ook tientallen christenen gewond.  De

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

God kijkt naar ons verdriet met de ogen van Jezus

Moeite en verdriet, het gaat niemand voorbij. De Bijbel vertelt ons dat van al dat leed, al die moeite en verdriet, God ooggetuige is. Hij ziet het. Hem ontgaat niets. Groot maar ook klein verdriet. Hij ziet de man die wanhopig is na het verlies van

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen verbaast zich over korte rokjes refoleerlingen: "Alsjeblieft, trek een broek aan"

"Ik woon vlakbij een grote reformatorische school en ik zie bijna dagelijks jonge meiden voorbijkomen. Soms met zulke rokjes en dunne panty's eronder, dat ik denk: 'Alsjeblieft, trek een broek aan'", merkte ds. M. Klaassen onlangs op in een preek. De

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom je identiteit niet door anderen bepaald wordt

"Er zijn heel wat mensen die hun heel leven hebben geleefd naar het beeld van de ander. Ze zijn er nooit aan toegekomen om zichzelf te zijn. David ontdekte dat zijn identiteit niet bepaald wordt door de mening van andere mensen, noch door omstandighe

Arjanne Holsappel
Column

Ik ben zeer bezorgd over het huidige christendom

150 jaar na Christus werd er een brief geschreven over christenen. Waar kon je hen aan herkennen? Waarin waren zij anders? “De christenen onderscheiden zich door taal en kledij. Ze gebruiken een afwijkend dialect en leven een uitzonderlijk leven. Hun

PKN-synode
Verdieping

Een uitgebreide terugblik op de generale synode van de PKN

In de vergadering van de generale synode (PKN) op 17 en 18 november in Lunteren stonden Israël en het huwelijk op de agenda. Daarnaast sprak de synode over de opleidingseisen van de dienaren van het Woord. Moet iedere voorganger, predikant én pastor,

gegijzelde Israëli's
Nieuws

Christenen voor Israël vraagt met stille tocht aandacht voor gegijzelde Israëli's

'Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!', meldt Christenen voor Israël. Christen

Meerartikelen

Vrede op aarde
Nieuws

NBG-adventsleesplan 2023: 'Vrede op aarde'

"Vrede op aarde - drie woorden uit het kerstverhaal die veel mensen kennen. Maar wat kun je ermee als vrede ver te zoeken is? Toch is dit de titel van ons digitale leesplan voor advent, de periode die op 3 december is begonnen", zegt Anne-Mareike Sch

Kirgizie
Nieuws

Kirgizië wil rol van kerken ver terugdringen

Kirgizië wil strengere voorwaarden opleggen bij de erkenning van kerken en christelijke organisaties. De bevolking heeft tot 9 december inspraak op een plan dat het aanvragen van een vergunning ernstig bemoeilijkt. Daarna buigt het Kirgizische parlem

Jan van den Bosch
Nieuws

Jan van den Bosch wil succesvol zijn in het helpen van anderen

Wanneer topondernemer Jan van den Bosch gevraagd wordt naar zijn definitie van succesvol zijn dan ontleend hij de betekenis daarvan aan de mate waarin hij anderen kan helpen. Zo heef Jan een Oekraïense vlag in zijn tuin hangen. Toen daar de oorlog ui

Ella van den Brandhof & Remmelt Meijer
Boekfragment

Hoe is je kerkgebouw een toegankelijke plek voor buitenstaanders?

In het eerste deel van ons boek Herkerken schreven we over de boodschap van de lege gebouwen, een hartenkreet van de Tsjechische theoloog en priester Tomáš Halík. De lege gebouwen in coronatijd noemde hij een symbool voor de leegte in de kerken waar

Jac-Louis en Gijsbertha
Interview

Jac-Louis en Gijsbertha delen Gods liefde in Afrikaanse sloppenwijken: “Wij zijn niet de echte helden”

“Het is ons verlangen dat lokale mensen discipelen worden en anderen ook weer als discipelen van de Heere Jezus ingewonnen worden”, vertellen veldwerkers Jac-Louis en Gijsbertha van Rooyen in gesprek met Cvandaag. Sinds 2016 zijn de twee namens stich

van der staaij
Nieuws

Woede na opmerking D66'er over zingende Van der Staaij: 'Als ik me de hel voorstel, zie ik dit'

Er is op social media woede ontstaan over een opmerking van voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets. Hij deelde een oud filmpje van voormalig SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en zijn gezin. ‘Als ik me de hel voorstel, zie ik dit’, merkte Smeets

Jacobs en Oudkerk
Column

Dagboek van een opperrabbijn: Betekenisvolle kleinigheidjes

Het is inmiddels maandagochtend vijf uur in de vroegte en ik haast me om dit dagboek, dat ik gisteren had moeten inleveren, alsnog uit mijn digitale vulpen te laten verschijnen. Ik duik hiervoor mijn kalender in om te kijken waar ik de afgelopen dage

Prof. dr. Marc de Vries
Nieuws

Prof. Marc de Vries wordt Eerste Kamerlid voor SGP

Prof. dr. Marc de Vries volgt mr. Diederik van Dijk op als Eerste Kamerlid voor de SGP. Van Dijk wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer en De Vries op dinsdag 12 december als lid van de Eerste Kamer. De Vries is hoogle

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant gelooft dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn

Ds. J. Koppelaar gelooft vurig dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn. Dat stelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een themapreek waarin het ging over de Week van het Leven. Koppelaar maakte daarbij kenbaar dat God je zomaar kan inschak

Fulani herders
Nieuws

Zeven doden door aanval radicale moslims op christelijke dorpen Nigeria

Bij aanvallen van radicale moslims op twee christelijke dorpen in de Nigeriaanse staat Plateau zijn donderdag 30 november zeker zeven christenen om het leven gekomen. De moslimterroristen en Fulani-herders vielen de dorpen midden in de nacht binnen e

Haroon Shahzad
Nieuws

Pakistaans familie ondergedoken na delen Bijbeltekst: "Ik leef niet bij mijn gezin"

Ondanks dat een christelijke man afgelopen maand door een rechtbank in Pakistan op borgtocht werd vrijgelaten, zijn de gevolgen van de valse beschuldiging van godslastering enorm voor zijn gezin. De man en zijn familie moesten gescheiden van elkaar o

Kardinaal Raymond Burke
Nieuws

Paus Franciscus is het zat en trekt appartement en salaris kardinaal Burke in

Paus Franciscus heeft besloten de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke uit zijn appartement te zetten en zijn salaris in te trekken. Dat meldt het persbureau The Associated Press (AP) op basis van twee anonieme bronnen. Burke stond al jaren bekend als