cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mirjam Bikker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 mei 2022 door Redactie

ChristenUnie pleit voor oprichting Maatschappelijk Impact Team

De ChristenUnie wil dat het kabinet vóór het najaar een Maatschappelijk Impact Team (MIT) in het leven roept, als nieuw adviesorgaan in de strijd tegen corona. Dat maakt Tweede Kamerlid Mirjam Bikker duidelijk in een motie die vandaag is aangenomen. Met het MIT wil de ChristenUnie een tweede crisisadviseur naast het reeds bestaande OMT, dat het kabinet van advies kan voorzien op sociaal en economisch vlak bij eventuele toekomstige coronagolven.

Mirjam Bikker (ChristenUnie): “Het is helaas nog steeds denkbaar dat we in het najaar opnieuw te maken hebben met een opleving van het coronavirus. Juist wanneer er dan opnieuw maatregelen nodig zijn, is het van groot belang dat de afwegingen gemaakt worden op basis van onafhankelijk advies en dat naar de gevolgen voor de héle samenleving gekeken wordt. Dan moeten we de opnames in de ziekenhuizen nauwkeurig in het oog houden, maar ook de nood zien van studenten op hun kamer en ondernemers die hun deuren moeten sluiten.”

Bikker vraagt met de oprichting van een MIT om een crisisaanpak waarbij het Kabinet enerzijds vaart op de medische adviezen van het OMT, en anderzijds sociale en economische belangen waarborgt via de adviezen van het MIT. Er wordt al langer gesproken over de mogelijke oprichting van een MIT, maar vooralsnog is dit nog niet daadwerkelijk van de grond gekomen.

Bikker: “Ik hoop dat het dit najaar niet nodig is, maar om toch goed voorbereid te zijn roep ik het kabinet op om nu al werk te maken van een bredere afweging. Zorg dat er naast het OMT nu daadwerkelijk een Maatschappelijk Impact Team klaarstaat om over de sociaal-maatschappelijke en economische aspecten van de crisis te adviseren. Zo kan het kabinet een brede afweging van alle belangen en waarden maken wanneer er nieuwe maatregelen worden overwogen, en is de Kamer in staat haar controlerende taak goed uit te voeren.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
En de Cu heeft waarschijnlijk al een kandidaat. Die jongen van Rouvoet? Net de GGD geoptimaliseerd nadat hij iets voor de zorgverzekeringen had gedaan voor 4,5 ton per jaar. Hij wil ook graag elke week 2 of 3 keer bij OP1 zitten. Met of zonder impact. Maakt niet uit. Weet Bikker eigenlijk al wat ze met de qr code wil? Of is dit de vlucht voorwaarts?