cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
partijdag SGP
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 mei 2022 door Jeffrey Schipper

Van der Staaij tijdens partijdag SGP: "Abortus een mensenrecht noemen, is de wereld op z'n kop"

"Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven", aldus SGP-leider Kees van der Staaij afgelopen zaterdag tijdens de partijdag van de SGP in Nieuwegein. Hij reageert daarmee op recente Nederlandse wetten die abortus makkelijker maken en een ‘tegenbeweging’ in andere landen en onder jongeren die ook vraagtekens plaatsen bij de huidige abortuspraktijk.

Tijdens zijn rede stond Van der Staaij stil bij het overleden van twee mannenbroeders die veel voor de SGP hebben betekend. "Nadat in 2020 ons oud-Kamerlid Koos van den Berg is overleden, werden we vorig jaar opgeschrikt door het overlijden van Bas van der Vlies. Heel veel heeft hij in woelige tijden voor onze partij betekend. Lege plaatsen. Ongetwijfeld hebben velen van u hun eigen herinneringen en eigen verdriet rond dierbaren die weggevallen zijn. Wat is het Woord toch waar. 'Alle vlees is gras en al zijn goedertierenheid als een bloem des velds. Het gras verdort, de bloem valt af; maar het Woord onzes Gods bestaat in der eeuwigheid.' (Jes. 40)"

"Schaamteloos individualistisch worden zelfs de gevolgen voor eventuele kinderen zonder pardon opzij geschoven."

Geloofsvrijheid
De vrijheid van godsdienst was één van de kernelementen in de toespraak van Van der Staaij. "Geloofsvrijheid gaat over meer dan in kerken samen mogen komen. Het gaat ook om de vrijheid de Bijbelse boodschap te belijden en uit te dragen. Dat staat ook dichter bij huis onder druk. Het onbeschroomd uitkomen voor Bijbelse noties over huwelijk en seksualiteit wekt in seculier Nederland en Europa veel weerstand. Zelfs rechtszaken worden erover gevoerd. Een teken aan de wand.

Met spanning werd uitgezien naar het proces tegen de Finse parlementariër mevrouw Räsänen. En in ons eigen land volgden we met argusogen de afhandeling van de klacht tegen het niet-vervolgen van dominee A. Kort, predikant in Krimpen aan den IJssel. Gelukkig waren de uitspraken in beide zaken positief voor de geloofsvrijheid. Dat stemt tot dankbaarheid. Maar laten we goed beseffen dat de onderliggende strijd der geesten dóórgaat.

We zien dat ook terug in de zogenaamde zelfidentificatie. Dat gaat over een wetsvoorstel dat het nog makkelijker moet maken om een verandering geregistreerd te krijgen van man naar vrouw of andersom. Die wet maakt de eigen persoonlijke beleving tot de maat van alle dingen. Schaamteloos individualistisch worden zelfs de gevolgen voor eventuele kinderen zonder pardon opzij geschoven. Een initiatiefwet doet er nog een schepje bovenop: wie hierin niet meegaat en er pastoraal of therapeutisch kritische vragen bij stelt, wordt met gevangenisstraf bedreigd.

Nee, we zien er niet aan voorbij welke nood er kan zijn bij mensen die zich niet thuis voelen in hun lichaam. Maar we zullen wel met recht en reden onomwonden protest blijven aantekenen tegen het ondermijnen van de scheppingsorde waarin God in Zijn wijsheid mannen en vrouwen heeft geschapen.

"Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven."

De wittebroodsweken van het begin dit jaar aangetreden kabinet Rutte-IV vervullen ons op medisch-ethisch gebied met grote zorg. Een week na het aantreden was het al gelijk raak. Een D66-wet om de vijf dagen bedenktijd bij abortus te schrappen, kreeg een ruime meerderheid. Kort daarna werd er ook een wet aangenomen die het makkelijker maakt om aan een abortuspil te komen. Ook al gaat het om initiatiefvoorstellen, het kabinet is als medewetgever voluit medeverantwoordelijk, al was het maar omdat die wetten in de eindfase officieel door het kabinet moeten worden ondertekend.

Je zou er moedeloos van worden. Toch zijn er niet alleen donkere wolken zichtbaar. Sterker nog: in ‘progressieve’ kringen maakt men zich in toenemende mate zorgen. In andere landen zie je een tegenbeweging opkomen. Ook hier zie je dat jongeren onbevangener naar dit onderwerp kijken en vraagtekens plaatsen bij de abortuspraktijk van nu. Wat zou het mooi zijn als we later zouden kunnen zeggen dat de verruimingen van nu een laatste fanatieke stuiptrekking was van een doorgedraaid autonomie-denken.

Wie zegt dat abortus een mensenrecht is, zet de wereld op zijn kop. De SGP zal zich luid en duidelijk blijven inzetten voor een betere bescherming van kwetsbaar ongeboren leven. Dat doen we vanuit de vaste overtuiging dat het gaat om door God gegeven kostbaar leven. Dat moeten we beschermen en koesteren. Natuurlijk moeten we vrouwen in nood met raad en daad terzijde staan, maar we mogen onze ogen er niet voor sluiten dat het bij abortus altijd gaat om twee levens, dat van een moeder en van een ongeboren kind."

Oorlog Oekraïne
Ook de Russische invasie in Oekraïne bleef niet onopgemerkt. Van der Staaij: "De oorlog brengt tegelijkertijd glashelder aan het licht dat de SGP een punt had toen wij steeds weer aandrongen op het versterken van onze krijgsmacht. Het komt er nu op aan het ijzer te smeden als het heet is. (...) In het licht van zowel de verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne als in het licht van onze Nederlandse geschiedenis beseffen we weer eens temeer dat vrijheid nooit “normaal” is. Dat er steeds weer strijd voor geleverd moet worden en de dreiging van onderdrukking op de loer ligt.

Soms is dat een zichtbare strijd, waar alle schijnwerpers op staan. Maar soms vindt de onderdrukking meer verborgen plaats. Bijvoorbeeld door de eigen overheid. Heel veel vervolgde christenen wereldwijd kunnen er over meespreken. Buitengewoon waardevol was het daarom dat onze Bert-Jan Ruissen in het Europees Parlement onlangs een bijeenkomst belegde over vervolgde christenen in Noord-Korea. Het tegengaan van de tirannie van christenvervolging blijft voor de SGP een speerpunt."

Kritisch tegengeluid
Volgens de partijleider is en blijft het hard nodig dat het kabinet kritisch wordt gevolgd door de SGP. "Onder crisisdruk dreigt alles vloeibaar te worden, dat is de les die we geleerd hebben. We zagen het in de coronatijd. De vaccinatiedrang werd scherper. Zelfs een vaccinatieplicht werd bespreekbaar gemaakt. De grens van de gewetensvrijheid moet scherp bewaakt worden. Daarom zeggen wij ‘nee’ tegen vaccinatiedrang en –dwang. Daarom waren wij blij met de meerderheid voor onze motie om de omstreden 2G-wet in te trekken."

100 jaar SGP
Uiteraard stond Van der Staaij ook stil bij een bijzonder jubileum dat zijn partij dit jaar viert. De SGP bestaat dit jaar exact honderd jaar. Tegelijkertijd is de fractievoorzitter realistisch: "Ook onze partij is als gras. Ook wij zijn allen zondaren, mensen met schuld en tekort. Maar één ding staat vast en daar mogen we ons steeds weer op verlaten, van generatie tot generatie. Zijn Woord blijft bestaan. De goedertierenheid van de Heere is van eeuwigheid tot eeuwigheid over degenen die Hem vrezen. Hun geeft Hij moed en krachten, die hopend op Hém wachten."

Bekijk de aftermovie van de SGP-partijdag en lees hier de volledige partijrede van Kees van der Staaij:

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Zelfs Amnesty International: "Abortion is a human right". What about the right to be born and to be alive?!