cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. J. D. Heikamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

06 april 2022 door Jeffrey Schipper

Atheïstische familie bedankte HHK-predikant voor rouwdienst-preek

'Waarom wordt er een preek gehouden bij een overlijden/begrafenis? Waar is hier grond voor te vinden in de Bijbel?', wil een vragensteller weten in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. J. D. Heikamp legt uit waarom hij dit als "een Bijbelse opdracht" ervaart.

"Ik gebruik een voorbeeld van ruim 30 jaar geleden", vertelt de hersteld hervormde emerituspredikant uit Staphorst. "In het ziekenhuis te Zwolle bezocht ik een gemeentelid. Ik zat tussen twee bedden in. Sprak ook tot de onbekende man. Die was vrijgezel en schipper. Lag in de haven van Zwolle en werd met een ernstige ziekte opgenomen. Ik heb met hen beide een stukje gelezen en een gebed gedaan. Een aantal dagen later zat ik weer tussen hen beide in en zag wel dat die man ging sterven.

Na zijn overlijden werd ik door een bejaarde zuster van hem gebeld met de vraag of ik de rouwdienst wilde leiden. Als klein kind was hij nog op een zondagsschool geweest in Coevorden als zijn ouders daar lagen afgemeerd. Ze hadden thuis geen Bijbel en dat gold ook de overledenen. Het was een kleine atheïstische familie. Was een rouwdienst wel nodig en hoelang duurde dat wel niet? Ik vertelde hen graag de rouwdienst te willen leiden op zondagschoolniveau.

Zo mocht het gaan met een schip in nood met Jezus aan boord. Tot mijn verbazing stonden ze tijdje later op de stoep om mij een geschenk te geven uit dankbaarheid."

Lees zijn volledige antwoord op Refoweb.nl

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

‘Ik vertelde hen graag de rouwdienst te willen leiden op zondagschoolniveau.’ Het is fijn, dat ds. Heikamp deze niet-gelovige familie hierin tegemoetkwam. Ja, je mag als predikant dan zeggen: ‘Ik wil het graag doen voor u, maar dan wil ik in de afscheidsdienst ook iets kunnen zeggen over de hoop ver over dood en graf heen, waar de Bijbel van spreekt.

De nabestaanden – of ze nu wel of niet geloven – zullen je altijd dankbaar zijn, dat je het voor hen wilde doen. Een prachtkans om een goed woord voor de Heer Jezus te spreken.