cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
rouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

04 april 2022 door Gezinsgids

Janneke Kamerling (36) verloor haar moeder op jonge leeftijd

Als kind ben je een deel van je moeder. Je bent nauw aan elkaar verbonden. Het verliezen van je moeder is daarom erg aangrijpend. "Een moeder verliezen kun je nooit", vertelt Janneke Kamerling (36). Ze verloor haar moeder toen ze twintig was.

Afsluiten
Janneke herinnert zich de dag dat haar moeder overleed nog goed. "Ik werkte in de zorg en ondanks haar ziekte ging het redelijk. Totdat ze na het douchen opeens op de trap in elkaar zakte, waarschijnlijk door een herseninfarct.

Mijn vader belde mij en ik ging meteen naar huis. De begrafenisondernemer kon voorlopig nog niet komen en vanuit m’n werk wist ik dat je iemand het beste zo snel mogelijk af kunt leggen. Toen besloten mijn vader en ik dat samen te doen”, zegt Janneke.

"Van jongs af aan zijn we hier eerlijk over. De kinderen vinden het daardoor nooit vreemd als ik er opeens over begin of me verdrietig voel"

Zelfstandigheid
Het op jonge leeftijd verliezen van haar moeder vormde Janneke. "Door de verantwoordelijkheid die ik daardoor op me nam, werd ik jong volwassen. Doordat ik al jong alles zelf moest regelen, zoals tafeldekken en broodtrommels klaarmaken, vind ik het moeilijk om een groot beroep op onze kinderen te doen.

Kleine taakjes krijgen ze wel, zoals de vaatwasser leegmaken. Maar niet structureel. Terwijl ik weet dat het heel goed voor ze is om zelfstandigheid op te bouwen. Maar ik gun hun vooral een jeugd waarin ze kind kunnen zijn.”

Praten
Dat de moeder van Janneke niet meer leeft, is een open gespreksonderwerp in huize Kamerling. "In alledaagse gesprekken komt het soms opeens ter sprake. Mijn vader kreeg een nieuwe relatie in de periode waarin wij trouwden, dus onze kinderen zien zijn tweede vrouw als oma. De kinderen weten dat dit niet hun echte oma is, maar zo voelt het voor hen wel”, legt Janneke uit.

"Van jongs af aan zijn we hier eerlijk over. De kinderen vinden het daardoor nooit vreemd als ik er opeens over begin of me verdrietig voel omdat ik mijn moeder mis.

"Of je nu jong of oud bent, een moeder is een moeder. Kinderen en pubers kunnen hun moeder niet missen"

Ik heb met mijn man heel veel over het gemis gepraat en we praten er nog steeds wel over. Hij heeft mijn moeder gekend en dat is heel waardevol. Die vele gesprekken over mijn moeder en het verdriet hielpen mij om alles een plek te geven. Het is zo belangrijk om het niet weg te stoppen!”

Oma
Een moeder verliezen kun je nooit, vindt Janneke. "Of je nu jong of oud bent, een moeder is een moeder. Kinderen en pubers kunnen hun moeder niet missen, maar ook een kind van 35 of ouder heeft z’n moeder nog nodig.

Pas zei één van onze kinderen dat het hem zo leuk leek als ik oma ben en op zijn kinderen zou passen. Ik hoop van harte dat ik zo’n moeder en oma kan zijn en mijn kinderen dat gevoel van liefde en geborgenheid mee kan geven.”

Benieuwd naar het volledige interview? Lees meer op de website van de Gezinsgids.

Klik hier voor een abonnement op de Gezinsgids

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen