cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk huisjes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2022 door Redactie

Conservatieve kerken splitsen zich af van Amerikaanse denominatie

Een groep van 43 kerken onder de naam Alliance of Reformed Churches (ARC) splitst zich af van de denominatie Reformed Church in America (RCA). Op nieuwjaarsdag kondigde de conservatieve christenen aan dat ze vanwege theologische verschillen uit de denominatie stappen, meldt Religion News Services. Tim Vink is een van de leiders van de kersverse denominatie. "We hebben een passie voor de overgebleven gelovigen die deel willen uitmaken van een reformatie en opwekking op het Noordelijk Halfrond", aldus Vink. 

De ARC neemt andere standpunten in op het gebied van homoseksualiteit en genderidentiteit. Zo weigeren ze LHBTI'ers in het ambt en staan ze niet achter het homohuwelijk. Daarnaast benadrukt het nieuwe kerkgenootschap het planten van nieuwe kerken en richten zij zich op een flexibel organisatiemodel, waarin efficiënte besluitvoering centraal staat. "Een deel van ons plan is om veel met het evangelie doordrenkte kerken te planten en veel discipelen te maken en uit te zenden", vertelt kerkleider Vink. Het is niet de eerste keer dat een groep radicale christenen zich afsplitst van een ouder, protestants kerkgenootschap. Eenzelfde splitsing, ook op basis van theologische standpunten rondom LHBTI'ers, vond plaats bij de Amerikaanse Episcopale, Presbiteriaanse en Lutherse Kerk. 

De RCA is een van de oudste kerkgenootschappen van de Verenigde Staten. Voor de splitsing telde de denominatie in totaal ongeveer 200.000 leden en ruim 1.000 kerken. Volgens Religion News Services overwegen nog 125 kerken zich aan te sluiten bij de ARC. "Het is een grote groep die ook een groot deel van de inkomsten van het kerkgenootschap meeneemt", aldus RCA-kerkplanter Steven Rodriguez uit New York. "Ik vraag me af of de RCA het financieel zal redden in de toekomst."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ook de UMC (USA) staat door ´homopraxie´ op springen. Net als CGK en GKv !

GKv bereid via selectieve prediking over ´het veilig kerk zijn´ de acceptatie van ´homopraxie´ voor!

Loonstra stuurt zijn brochure: ´hoe komt de kerk uit de crisis?´ naar alle CGK kerkbesturen. Ook hij pleit voor acceptatie, zonder scheuring!

Christen wandelt niet in het ijdele denken van heidenen/duivel (´homopraxie´, misleidende begeerten)

MAAR: gij GEHEEL anders, gij hebt Christus leren kennen.

In de kerk is GEEN ruimte voor ´homopraxie´!