cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2022 door Redactie

Kiezers CU en SGP hebben weinig vertrouwen in nieuw kabinet

Maandag werd het nieuwe kabinet officieel gepresenteerd. Het vertrouwen in dit nieuwe kabinet is echter ontzettend laag, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Maar liefst 40 procent heeft niet zo veel vertrouwen in het nieuwe kabinet en 25 procent heeft helemaal geen vertrouwen. Ook de achterban van de christelijke coalitiepartijen is kritisch.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 2800 Nederlanders van 18 jaar en ouder. 27 procent van de kiezers hebben tamelijk vertrouwen in het kabinet en 40 procent geeft aan niet zoveel vertrouwen te hebben. Maar liefst 25 procent van de ondervraagden stelt helemaal geen vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet, terwijl 2 procent juist heel veel vertrouwen heeft.

CDA en ChristenUnie waren de afgelopen vier jaar al onderdeel van het kabinet en zijn ook bij dit nieuwe kabinet weer onderdeel van de coalitie. Hun achterban heeft echter weinig vertrouwen in het nieuwe kabinet. Van de mensen die afgelopen verkiezingen op CDA stemden, geeft bijna de helft (49 procent) aan geen vertrouwen te hebben in het nieuwe kabinet. Dat percentage ligt bij de ChristenUnie met 56 procent nog hoger. Stemmers van de SGP hebben al helemaal geen vertrouwen in het nieuwe kabinet. Maar liefst 72 procent van de SGP-kiezers geeft aan geen vertrouwen te hebben in Rutte IV.

Wat verder opvalt, is dat de tevredenheid over het nieuwe kabinet onder de CU-achterban gekelderd is vergeleken met enkele jaren geleden. In februari 2018, enkele maanden nadat het vorige kabinet Rutte startte, gaf 80 procent van de CU-kiezers nog aan erg tevreden te zijn met het nieuwe kabinet. Nu geeft slechts 46 procent van hen aan tevreden te zijn. Ook onder de SGP-achterban is een gigantische daling te zien op dit gebied. Waar in 2018 61 procent van de SGP-kiezers nog aangaf tevreden te zijn met het nieuwe kabinet, is met het huidige nieuwe kabinet slechts 26 procent van de SGP’ers tevreden.

Bekijk het volledige onderzoek

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Grote uitdaging voor het nieuwe kabinet dus.....laten wij blijven bidden voor de overheid zoals in 1Tim 2 staat beschreven: ‘Wat ik van je vraag, komt hierop neer: bid veel voor alle mensen, smeek en dank God voor hen. Bid zo ook voor koningen en alle anderen die een hoge positie hebben, opdat wij in rust en vrede mogen leven en de Here vrij in alles kunnen dienen. Dat is goed en aangenaam voor God, onze Redder, want Hij wil dat alle mensen gered worden......

??1 Timotheüs? ?2:1-4? ?HTB??