cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gay marriage cake
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 januari 2022 door Patrick Goede

Europees Hof oordeelt ten gunste van bakker die maken van bruiloftstaart voor homostel weigerde

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg heeft ten gunste van een bakker die weigerde een taart te maken voor een homostel geoordeeld. De bakker wilde niet meewerken aan de taart omdat hij hier religieuze bezwaren tegen had en het homohuwelijk niet wilde promoten. "Het Hof heeft de aanklacht niet ontvankelijk verklaard omdat de aanvrager de nationale rechtsmogelijkheden niet ten volle benut heeft", meldt de Christian Post

The Christian Institute, die de desbetreffende bakkers Amy en Daniel McArthur op juridisch vlak bijstond, viert de uitspraak als een overwinning en reageert opgelucht. "Het hoger gerechtshof van het Verenigd Koninkrijk heeft zich intensief met de mensenrechten in deze zaak bemoeid en het recht van de McArthurs op religieuze vrijheid en expressie daarvan, hoog gehouden. Het was teleurstellend om een nieuwe poging van het ondermijnen van deze rechten tegen te komen. Dus het is een hele opluchting dat deze poging is mislukt", zegt woordvoerder Simon Calvert.

Hij vervolgt: "Het verbaast mij dat iemand een wet wil herroepen die ervoor zorgt dat homoseksuele bakkers beschermd worden tegen het promoten van taarten met boodschappen waar ze niet achter staan, net als dat christelijke bakkers op die manier beschermd worden."

Gareth Lee die de aanklacht tegen de christelijke bakkers indiende reageert teleurgesteld. De aanklacht is volgens hem "niet eerlijk behandeld en geanalyseerd vanwege een technisch element". Lee: "Niemand van ons zou van tevoren moeten uitzoeken wat de religieuze overtuigingen zijn van een bakker voordat we er naar binnen lopen. Iedereen heeft vrijheid van expressie en dat moet gelijk zijn voor homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Uiteraard hoeft niemand van tevoren uit te zoeken wat de religieuze overtuigingen zijn van een bakker, maar dat is geen argument om die bakker te dwingen om bepaalde beslissingen te nemen die tegen zijn overtuiging ingaan. Dus de uitspraak is m.i. terecht.