cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kinga's kids
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 januari 2022 door Hour of Power

De erfenis van zangeres Kinga Bán: "Verdriet en vreugde zitten heel dicht bij elkaar"

Ruim twee jaar geleden verloren Reinder, Liva, Ike en Kene IJmker - het gezin van zangeres Kinga Bán - hun vrouw en moeder. Ze vertellen bij Hour of Power hoe de laatste periode was met Kinga in hun midden en hoe ze omgaan met verlies. "Er mag verdriet zijn, maar je mag ook gelukkig zijn omdat we bij Jezus verder mogen leven."

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Jan van den Bosch begint het gesprek met een compliment voor hoe het gezin omgaat met verlies. Hij vindt het zo knap dat Reinder en de kinderen verdriet in vreugde hebben veranderd. Reinder beaamt dat door te zeggen: "Verdriet en vreugde zitten heel dicht bij elkaar. Iemand is ziek en heel erg ziek. Als je dan alleen maar stilstaat bij ziekte dan is er alleen maar verdriet. Maar als je kiest voor het leven, ook met de wetenschap dat we verder mogen leven bij Jezus, want dat is waar we in geloven en waarover Kinga vertelde, dan vind ik dat bij leven ook vreugde hoort. En natuurlijk is er ook verdriet. Het feit dat ik het niet met mijn partner over de kinderen kan hebben en dat de kinderen iets niet aan hun mama kunnen vertellen, dat is er ook, maar het houdt ons niet af van het leven."

Doorgaan met leven
Reinder vertelt hoe het omgaan met verlies beleefd werd. "Kinga wilde blijven leven en kiezen voor het leven. En delen over het leven. Dat was voor haar heel belangrijk. Maar ook vooral dat je weet dat je verder mag leven. Het houdt hier niet op en dat maakt ‘leven’ wel echt een centraal thema voor ons. Kinga zong heel graag voor de kinderen, al vanaf dat ze baby waren. Haar moeder deelde altijd op hun verjaardag een psalm van de datum waarop ze jarig waren." Reinder kijkt met trots naar rechts waar zijn drie kinderen een tafel zitten. "Ieder heeft een eigen psalm en met die drie psalmen heeft Kinga een lied gemaakt dat ze eerst zelf heeft gezongen en later heeft opgenomen met de kinderen voor het album. In de psalmen zitten zoveel waarheden en mooie teksten, die wilde Kinga van jongs af aan al meegeven."

"Geef verlies vooral de ruimte, laat het gebeuren. Verdriet hoort erbij maar doe ook andere dingen en daar mag je van genieten, ondanks het verdriet"


Album 'Wij Zingen!'
Liva vertelt over de cd ‘Wij Zingen!’ waarop ze met z’n drietjes hebben gezongen. "Ik keek een keer naar de sterren en was van alles aan mama aan het vertellen. Dat vertelde ik toen aan papa en die heeft daar een gedichtje van gemaakt. Roeland – die ons altijd met de muziek helpt – heeft het toen op muziek gezet." Kene schreef ook zijn eigen liedje over dingen die hij zwaar vindt in het leven. Ike maakte een liedje over later. "Ik ben daar altijd mee bezig, wat er later zal gebeuren, of ik zal reizen, maar dat kun je natuurlijk niet weten." Reinder: "De kinderen zijn heel bewust van de dingen in het leven en kunnen daar woorden aan geven. We hebben ook veel gepraat toen Kinga ziek werd en hoe je in het leven staat. Ik denk dat ik nu ook wel meer met mijn kinderen praat omdat je partner er dan niet meer is."

Geboren
Vorig jaar toerde Reinder door het land met het nieuwe album ‘Geboren’ dat Kinga de laatste periode van haar leven nog heeft ingezongen. "We, de muzikanten en ik, zeiden tegen haar: 'Zing het maar in en wij maken het mooi.' Na haar overlijden hebben we het hele album geproduceerd en om het te presenteren zijn we vorig jaar het land ingegaan. We vertellen over de negen maanden waarin het album is geboren en hoe het gemaakt is en waarom Kinga zo graag wilde blijven zingen en blijven vertellen. De kern van het album ‘Geboren’ is dat je verder leeft. Je wordt opnieuw geboren en daar mogen we over delen. Kinga heeft drie dagen voor haar overlijden nog drie liederen ingezongen en daar spreekt ze ook bij. Ze zegt dan dat je als christen gelukkig mag zijn. Er mag verdriet zijn, maar je mag ook gelukkig zijn omdat we bij Jezus verder mogen leven. Met de wetenschap dat je het hier op aarde niet altijd even goed hebt, dat je met ziekte en lijden te maken hebt. En hoe ga je daar dan mee om?"

Geef ruimte
Wanneer de kinderen hun vader een cijfer mogen geven, scoort hij aanzienlijk hoog. Hij glimlacht. Wat zou hij mensen willen meegeven over het omgaan met verlies? "Geef verlies vooral de ruimte, laat het gebeuren. Verdriet hoort erbij maar doe ook andere dingen, daar mag je van genieten, ondanks het verdriet. Denk niet: ik mag niet verdrietig zijn of ik moet genieten. Als je moet genieten en geen verdriet mag hebben, werkt dat niet en andersom ook niet. Als je iets moet, is dat alleen maar beklemmend voor jezelf. Dus geef jezelf de ruimte."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

S
Wat een troost te weten dat we na dit leven hier op aarde bij G'd in de Heerlijkheid zullen zijn :-))) En gevoelens zoals verdriet en geluk, kunnen elkaar idd afwisselen.

Dank voor het delen van jullie verhaal; het is een bemoediging voor anderen!