cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
maarten luther straat berlijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 december 2021 door Redactie

Mogelijk nieuwe naam voor Maarten Lutherstraat in Berlijn vanwege zijn antisemitische standpunten

In Berlijn worden honderden straten en pleinen omgedoopt. De plekken waren vernoemd naar antisemitische leiders. De Maarten Lutherstraat staat nu ter discussie. De reformator uit de zeventiende eeuw schreef een anti-Joods document en volgens de Duitse onderzoekers onderdeel van een anti-Joodse beweging onder christenen in het verleden, meldt Evangelical Focus.

Volgens Samuel Salzborn, de Berlijnse beoordelaar van antisemitisme, werd het hoog tijd dat er opnieuw naar antisemitisme onder geschiedenisfiguren werd gekeken. Het Luther-jaar in 2017 was hiervoor volgens hem een 'gemiste kans'. "Ik zou graag zien dat het probleem (het promoten van antisemitisme door Luther, red.) vaker wordt benoemd", aldus Salzborn. Maarten Luther is niet de enige die zijn straat verliest. Ook geschiedenisfiguren als sprookjesschrijvers de gebroeders Grimm, componist Richard Wagner, de eerste kanselier van West-Duitsland en anderen moeten hun straatnaam inleveren.

Het is nog onduidelijk welke straten precies worden hernoemd en welke namen de straten zullen krijgen. Er is veel discussie over de kwestie. Het is een grote operatie om straten te hernoemen. Veel postkaarten kloppen daardoor niet meer, maar ook in het bevolkingsregister moet er veel worden aangepast. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijker om te breken met belemmerende politieke en sociale standpunten uit het verleden.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Iets met badwater en kind. Je zou er bijna nog beter een bordje "antisemiet" onder kunnen hangen. Van het uitwissen van de geschiedenis is nog nooit iemand wijzer geworden.