cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Mark Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2021 door Redactie

Vloekende premier Rutte in Kamer zorgt voor verbazing

Een vloekende demissionair premier Mark Rutte heeft voor verbazing gezorgd bij onder meer de Bond tegen Vloeken. Tegenover het Algemeen Dagblad laat directeur Kees van Dijk weten dat Rutte niet het goede voorbeeld geeft en dat hij hoopt dat de demissionair minister-president nog terug gaat komen op zijn woorden. Enkele jaren geleden stelde Rutte zelf nog dat vloeken 'totaal onnodig' is. 

Rutte is normaal gesproken het toonbeeld van rust en kalmte, juist in de Tweede Kamer. Ook onder grote druk, zoals tijdens het toeslagenschandaal of op momenten dat zijn positie ter discussie stond, wist de VVD-leider altijd beheerst en kalm te blijven. Een kopje koffie werd hem echter te veel. Toen hij woensdag, tijdens zijn bijdrage in een debat in de Tweede Kamer, zijn kopje omstootte, vloekte hij. Rutte was even zichtbaar van slag en ging na een korte onderbreking, waarin de koffie werd opgeruimd, onverstoord verder.

Opvallend is dat Rutte geen excuses maakte voor zijn taalgebruik. “We vinden het heel vervelend dat de minister-president dit woord in de mond heeft genomen”, reageert Kees van Dijk, directeur van Bond tegen Vloeken, tegenover het Algemeen Dagblad. “Dit hoort niet in de Tweede Kamer. “Het derde gebod geeft aan dat we de naam van God niet mogen bespotten of op een andere manier misbruiken. Dat is hier dus wel gebeurd, jammer genoeg. Het zou mooi zijn als hij er nog op terugkomt en aangeeft dat het niet zijn bedoeling was om te kwetsen.”

Opvallend is dat Rutte enkele jaren geleden nog stelde veel moeite te hebben met vloeken. In een glossy die ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Bond tegen Vloeken werd uitgebracht, stelde hij dat stevige woorden soms nodig zijn, maar vloeken niet. “Waarom kies je nou die symbolen, woorden die voor een geloofsgroep hele grote waarde hebben?”, vroeg hij zich af. “Dat voel ik, omdat ik zelf bij die groep hoor. Het is voor mij belangrijk! Ik ben dat zelf. Dat denk ik: waarom moet je nou die namen in zo’n context gebruiken? Zo onnadenkend. Het is allemaal volstrekt onnodig.”

De Bond tegen Vloeken refereert in een post op social media overigens naar dat eerdere interview: 'Beste Mark, Soms valt koffie verkeerd... Net als sommige woorden. Dit was vast niet wat u bedoelde met 'soms moet je stevige woorden gebruiken'. Fijn dat de media zo grootschalig aandacht besteden aan het vloekgedrag. We voelen ons gesteund in onze missie en hopen dat de media kritisch blijven op het vloek- en scheldgedrag van ons allen. Op naar een mooier Nederland zonder vloeken en schelden!'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
De man staat blijkbaar onder extreme externe druk. De agenda loopt uit de rails.