cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Israël Palestijnen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2021 door Redactie

SGP: EU moet tweestatenoplossing heroverwegen

De tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict op basis van de grenzen van 1967 is achterhaald. De EU moet dit doel heroverwegen. Dat is de conclusie van een conferentie donderdag georganiseerd door Bert-Jan Ruissen (SGP Europarlement) en de Europese christelijke partij ECPM.

“De omstandigheden zijn drastisch veranderd sinds dit doel werd opgesteld in 1980”, zegt Bert-Jan Ruissen. “De EU moet de nieuwe werkelijkheid inzien, zoals dat meerdere Arabische landen al inmiddels vredesakkoorden hebben met Israël. De EU moet het proces faciliteren en niet meer frustreren.”

De tweestatenoplossing beoogt dat Israël en de Palestijnen beide een eigen staat vormen. Ze moeten daarover samen onderhandelen, zo willen de voorstanders. Maar daarin zit al tientalen jaren geen vooruitgang.

De hele opzet van het doel is verkeerd, stelde Andrew Tucker, directeur van denktank Thinc. “De EU vraagt Israël en de Palestijnen te onderhandelen, maar bepaalt zelf al de grenzen en de uitkomst. Zo werkt het niet”, zei hij.

Tucker wijst erop dat de Palestijnse Autoriteit nog steeds geen levensvatbare staat vormt, ondanks de vele miljarden euro’s aan EU-hulp en handelsvoordelen. “Op basis van het internationaal recht is het ook twijfelachtig of de Palestijnen recht hebben op een staat”, zei Tucker, die momenteel de laatste hand legt aan een rapport hierover.

Meerdere Europarlementsleden en andere politici deelden de kritische kijk op de tweestatenoplossing. Onder hen Charlie Weimers (Zweeds Europarlementslid), Mark Pritchard (Brits parlementslid) en Peter Kremsky (Slowaaks parlementslid), Joël Voordewind (ex-Kamerlid ChristenUnie Nederland), evenals Sharen Haskel en Gila Gamiel (Israëlische parlementsleden).

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De tweestatenoplossing is al verwezenlijkt: Israël en Jordanië.