cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Roelof Bisschop
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 december 2021 door Redactie

SGP-Kamerlid over oproep tot vaccinatieplicht: 'Miljoenen Europeanen laten zich niet in zo'n dwangbuis stoppen'

De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vindt haar uitspraken ongepast.

Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor. "Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU", zegt de Duitse commissievoorzitter. "Dit vergt een gezamenlijke aanpak."

Kritische reacties
"Von der Leyen wil een 'gesprek' over een vaccinatieplicht voor alle EU-inwoners", merkt SGP-Kamerlid Bisschop op via Twitter. "Hopelijk dringt het ook in het Berlaymontgebouw ooit door dat 450 miljoen Europeanen zich niet in zo'n dwangbuis laten stoppen. Gelukkig gaat zij er niet over." Ook Theo Boer, hoogleraar Ethiek, is kritisch: "Vaccinatieplicht zou betekenen dat waar Nederland eeuwenlang zo goed in was - tolerantie voor afwijkende visies - alsnog wordt opgeofferd. We zijn daarheen op andere terreinen trouwens toch al behoorlijk op weg."

De Duitse hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica Heino Falcke is het niet met Boer eens: "Tolerantie stopt waar jouw handelen de gezondheid van de medemens ernstig in gevaar brengt", maakt hij duidelijk via Twitter. "Je kan tolerantie en immoreel handelen met dodelijke gevolgen voor anderen. Ik zou ook ooit graag willen begrijpen wat de Bijbelse redenering tegen vaccinatie is. Het hoogste gebod is liefde voor de medemens en die mis ik totaal nu. Welk theologisch argument is groter dan dit?"

Roep om vaccinatieplicht neemt toe
De discussie over een vaccinatieplicht wordt ook in ons land steeds meer gevoerd. OMT-lid en viroloog Menno de Jong van Amsterdam UMC zei deze week nog dat het debat hierover gevoerd moet worden, merkt EenVandaag op. Ook arts-microbioloog Marc Bonten pleitte eerder voor een vorm van dwang of plicht, omdat hij ons anders niet uit de coronacrisis ziet komen.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
"Tolerantie stopt waar jouw handelen de gezondheid van de medemens ernstig in gevaar brengt", Heino Falcke.

Bedankt voor deze definitie van het stoppen van tolerantie!

Dan moet ABORTUS per direct worden AFGESCHAFT!

Het blijkt al enkele decennia, dat bij ELKE abortus minimaal EEN PERSOON een overlevingskans heeft van ZERO, NADA! (is dat ERNSTIG genoeg?)

ca. 1.000.000 potentiele kinderen zijn alleen al in NEDERLAND op deze afschuwelijke wijze OPZETTELIJK GEDOOD/in stukken getrokken.