cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2021 door ChristenUnie

Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen

Het is onder de huidige omstandigheden goed dat de ChristenUnie bereid is deel te nemen aan onderhandelingen met VVD, CDA en D66. Dat is de uitkomst van een flitspeiling van de ChristenUnie onder haar leden. Op de vraag aan welke drie onderwerpen de ChristenUnie prioriteit moet geven tijdens de onderhandelingen, wordt het thema ‘klimaat’ het meest genoemd.

21.372 leden kregen een uitnodiging voor de flitspeiling, die uiteindelijk door 8.096 leden werd ingevuld (bijna 38%). De flitspeiling werd gehouden van donderdagavond 30 september tot dinsdagochtend 5 oktober.

Leden werden gevraagd om op een schaal van 1 tot 10 aan te geven in hoeverre zij het eens zijn met de stelling dat de ChristenUnie onder de huidige omstandigheden bereid is om deel te nemen aan de onderhandelingen. 79 procent van de leden gaf op deze stelling een 7 of hoger. Ruim een derde van de respondenten was het helemaal eens met de stelling en gaf een 10. Circa één op de twintig respondenten was helemaal oneens met de stelling.

Prioriteiten voor de onderhandelingen volgens de leden
Daarnaast werd aan leden gevraagd welke drie onderwerpen prioriteit moeten krijgen tijdens de onderhandelingen. De meest genoemde prioriteiten houden verband met klimaat, duurzaamheid en milieu. Bijna twee derde van de respondenten noemde dit thema. Ruim een derde noemde volkshuisvesting en wonen als belangrijk thema.

In de top van de veel genoemde thema’s staan verder prioriteiten die verband houden met de zorg, medisch-ethische onderwerpen, asiel en migratie en (de vrijheid van) onderwijs. Ook het herzien van het belastingstelsel, recht doen aan gedupeerden van de toeslagenaffaire en werken aan en rechtvaardige overheid worden vaak genoemd, net als landbouw en de bestrijding van armoede.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Opmerkelijk dat bij de achterban van de CU de thema's Klimaat, duurzaamheid en milieu hoogste prioriteit moeten krijgen bij de onderhandelingen. Is dit wat christelijk Nederland het meest belangrijk vindt?

Waar blijft de zorg, armoedebestrijding, Israël, ethische zaken (voltooid leven/abortus, het christelijk onderwijs?

De CU zou prioriteit moeten geven aan zaken waar ze werkelijk het verschil kan maken.