cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast

"ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers heeft van begin af aan gezegd niet per se te willen regeren, maar zich ook constructief op te willen stellen. En dus gaat er onderhandeld worden tussen de vier partijen die eerder dit jaar nog als kabinet hun ontslag aanboden vanwege de toeslagenaffaire. Voor de CU breekt een spannende tijd aan", merkt redacteur Patrick Simons op in de CIP Podcast.

Simons: "Segers en CU toonden zich het afgelopen jaar heel kritisch ten opzichte van de bestuurscultuur in Den Haag inclusief achterkamertjes. Hij noemde het regelmatig politiek met een kleine letter p. Daarbij draait alles om macht en niet om de burger. Hij steunde onder meer een motie van afkeuring tegen premier Rutte. Later kwam Segers daarop terug: Het gaat hem niet om één persoon, maar om "een ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid". Daar moet wat hem betreft een einde aan komen. De vraag is of CU dat als kleine partij in het kabinet voor elkaar gaat krijgen, anders zal ze dat zwaar aangerekend worden.

Het tweede zijn de medisch-ethische thema’s waarbij met name de Voltooid Leven-wet eruit springt. Dat is een wet waarbij mensen ouder dan 75 jaar die hun leven als voltooid zien euthanasie kunnen plegen al zijn ze kerngezond. Ondanks dat onderzoeken aantonen dat die stervenswens bij ouderen in veel gevallen veranderbaar is en dat het voortkomt uit andere problemen zoals eenzaamheid, wil D66 deze wet koste wat het kost doorvoeren. De CU wist deze wet de afgelopen vier jaar tegen te houden. Kaag heeft al duidelijk gemaakt dat niet nog eens te willen en het over te willen laten aan de Tweede Kamer, waarvan de meerderheid waarschijnlijk voor uitvoering van de wet zal kiezen.

Segers zei tijdens de verkiezingscampagne echter dat hij niet in een kabinet gaat zitten waarin deze wet uitgevoerd zal gaan worden. Maandagavond begon met in de talkshow Op1 opnieuw over deze wet, maar Segers ontweek de vraag. Ik denk dat dit tweede punt ook heel spannend gaat worden en dat de verrichtingen van CU op dit gebied nauwgezet gevolgd worden door zijn achterban. Segers kan doen alsof dit maar één onderwerp is, maar het is toevallig wel een heel erg belangrijk onderwerp voor veel christenen en zijn achterban", aldus de CIP-redacteur.

Beluister het fragment vanaf minuut 5:50

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

r
Dus christelijke politiek is dat een minderheid de meerderheid tijn wil oplegd.

M.i. doe niet mee, dan ben je ook niet verantwoordelijk. Ik ben ook van wanneer de Heer ons roept is het tijd om heen te gaan . Graag hoor ik meer zienswijzen. Ere zij God.