cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2021 door Redactie

Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"

Maandag werd er in de Tweede Kamer uitgebreid gedebatteerd over de formatie van een nieuw kabinet. Daarbij was er, niet voor het eerst, een hoofdrol weggelegd voor SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij die scherp oogde en de Kamer een spiegel voorhield.

Van der Staaij oogstte onder meer lof doordat hij in zijn bijdrage uitgebreid inging op de roddel dat informateur Johan Remkes dronken zou zijn geweest tijdens de formatiegesprekken. Deze roddel werd door D66 de wereld ingeholpen. Die partij maakte later excuses en trok haar woorden weer in, maar zo redeneerde Van der Staaij, het kwaad was toen al geschied. Hij vertelde tijdens zijn bijdrage een bijzonder verhaal dat hem vroeger werd verteld om duidelijk te maken dat het belangrijk is om op je woorden te letten. Hij deelde onderstaand verhaal en de bijbehorende les met de rest van de Tweede Kamer.

Maar niet alleen in zijn eigen bijdrage was Van der Staaij scherp. Toen PVV-leider Geert Wilders niet voor de eerst keer een motie indiende voor nieuwe verkiezingen en Kamervoorzitter Vera Bergkamp vervolgens stelde dat er gestemd zou gaan worden en dat het kabinet vooraf om een reactie gevraagd zou worden, kon de SGP-voorman zich ook niet inhouden: ”Sorry, hoor, maar is dit nu niet een beetje poppenkast? We hebben twee keer dit verzoek ingediend en het kabinet heeft al gereageerd dat het aan de Kamer is. Dan gaan we toch niet het demissionair kabinet weer opnieuw vragen wat ze ervan vinden? Dat is toch gewoon poppenkast? Dit slaat toch helemaal nergens op? Dit kost alleen maar tijd en we lossen er helemaal niets mee op.” Van der Staaij kon zowel in de Kamer als op social media op veel bijval rekenen.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik ben blij dat Kees van der Staaij en de SGP inzien dat dit kabinet een grote poppenkast is.