cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Inwoners Harskamp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 augustus 2021 door Jeffrey Schipper

Religiewetenschapper na rellen Harskamp: "Het rommelt al langer in de Biblebelt"

“Het rommelt al langer in de reformatorische wereld. Er heerst een rebelse energie”, aldus religiewetenschapper Ernst van den Hemel in het Radio 1-programma Dit is de Dag naar aanleiding van de rellen in Harskamp.

Volgens Van den Hemel is het niet toevallig dat in een reformatorisch dorp als Harskamp geluiden als ‘eigen volk eerst’ klonken. "Misschien gaat het te ver om dit vast te spinnen op specifiek SGP-jongeren. Het is wel bekend dat het al langer rommelt", stelt hij verwijzend naar de aantrekkingskracht tot SGP, Forum voor Democratie en de PVV in deze gemeenschap. "Deze partijen hebben forse anti-islamstandpunten ingenomen. De SGP schreef eerder een stevig islam-manifest dat volgens sommigen dicht in de buurt van FvD en PVV kwam. SGP-jongeren in Elburg organiseerden islamdebatten waarbij hardop de vraag werd gesteld of moslims burgerrechten mogen hebben. In de Biblebelt krijgt die rebelse energie specifiek vorm."

Lees ook: Hoe christenen reageren op protest in Harskamp tegen Afghaanse vluchtelingen en Het anti-welkomstcomité in Harskamp: slechte reclame voor ons 'christelijk' dorp?

Ds. A. A. Egas besprak de uitspraken van de religiewetenschapper in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 16:50

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Belachelijke reactie van deze man. Wie zegt dat de protesteerders reformatorisch zijn. Er wordt 1 kant van het verhaal belicht.https://www.ad.nl/binnenland/harskamp-zamelt-knuffels-en-kleren-in-voor-afghaanse-evacues-niet-iedereen-is-zoals-die-relschoppers~a36cbd15/