cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Gert-Jan Segers
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 augustus 2021 door Redactie

Segers staat op het punt af te haken in formatie: "Waarom zit ik hier?"

In Den Haag is men net het reces allesbehalve rustig begonnen. Sigrid Kaag (D66) stelde maandagochtend nog maar eens dat ze een kabinet met ChristenUnie absoluut niet ziet zitten. Het kwam haar op de nodige kritiek te staan. Nu blijkt dat ze zondagavond delegaties van GroenLinks en PvdA bij haar thuis heeft uitgenodigd. Segers en ChristenUnie lijken de herhaalde uitsluiting meer dan zat te zijn.

Vastzittende onderhandelingen
De afgelopen jaren vormden D66 en ChristenUnie samen met VVD en CDA het kabinet. Omdat er nog steeds geen nieuw kabinet is gevormd en omdat het kabinet viel door de toeslagenaffaire, zijn ze op dit moment nog steeds demissionair. VVD en D66 zijn de grootste winnaars van de verkiezingen, maar de onderhandelingen zitten inmiddels al vijf maanden behoorlijk vast. VVD-leider Mark Rutte gaat het liefst nog vier jaar door met dezelfde partijen. Sigrid Kaag wil echter veel liever een kabinet met GroenLinks en PvdA. De NRC onthult dat Kaag afgelopen zondag onderhandelingsteams van beide partijen bij haar thuis had uitgenodigd. Een dag later sloot ze in gesprek met het Algemeen Dagblad de ChristenUnie nog maar eens uit. 

"Waarom zit ik hier?"
Het lijkt er dus op dat Kaag heel bewust probeert om de ChristenUnie buiten te sluiten zodat eigenlijk alleen de door haar gedroomde samenstelling van het kabinet overblijft. En dat blijkt vooralsnog erg succesvol te zijn. CU-leider Gert-Jan Segers lijkt de herhaalde uitsluiting meer dan zat te zijn. Vlak voor het gesprek dat hij voerde met informateur Mariëtte Hamer, liet hij duidelijk merken dat zijn partij op het punt staat om af te haken: "Als je als partij na vijf maanden nog steeds ongewenst bent, dan houdt het een keer op", stelde hij tegenover de aanwezige media. "Gezien de stroperigheid van het proces wilde ik mij altijd verantwoordelijk opstellen. Maar ik heb gelezen dat wij ongewenst zijn, dan vraag ik mij af: waarom zit ik hier? Ik weet niet waarom ik ben uitgenodigd." 

"Ik hoef niet, ik sta niet vooraan en dat blijft zo."

Ook na het gesprek leek er weinig veranderd te zijn aan de houding van Segers. Hij vertelde de aanwezige journalisten dat hij tijdens het gesprek niet heeft gehoord dat zijn partij "gewenst en nodig" is. Maar zichzelf definitief terugtrekken wilde hij nog niet. Hij stelde dat de bal bij VVD en D66 ligt: "Ik roep ze wel op snel knopen door te hakken. Ik hoef niet, ik sta niet vooraan en dat blijft zo." 

Flinke kritiek
Ondertussen krijgt Kaag vanuit meerdere hoeken flinke kritiek te verwerken op het feit dat ze ChristenUnie buitensluit. CIP.nl verzamelde al reacties van christenen die haar de wind van voren gaven. Maar ook vanuit andere hoeken is men kritisch. Zo haalde Özcan Akyol in zijn column in De Gelderlander flink uit. Hij schrijft onder meer dat God in de weg van Kaag staat: "De Bijbelse inslag van de ChristenUnie is voor Sigrid Kaag kennelijk een groter bezwaar dan de leugens, incompetentie en verziekte bestuurscultuur die de VVD al een decennium tentoonspreidt." 

De uitspraken van Sigrid Kaag kwamen ter sprake in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 6:20

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Graag nieuwe verkiezingen