cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Frozen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 juli 2021 door Jeffrey Schipper

'Mijn dochter kijkt de animatiefilm Frozen: wat nu?'

"Onze dochter is kleuter en komt via school en vriendinnetjes veel in aanraking met Frozen. Dit is -zoals waarschijnlijk wel bekend- ontzettend populair bij kinderen. Kan iemand iets meer vertellen over de achtergrond van Frozen en hoe we hier als christelijke ouders mee om kunnen gaan? Het lijkt bijna of wij de enige zijn die liever geen Frozenartikelen kopen etc. We proberen dit te mijden en dat is niet altijd makkelijk", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Frozen is gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen, genaamd 'De Sneeuwkoningin'", legt ds. D. van der Wal uit "Wat opvalt bij het verhaal van de sneeuwkoningin is dat er verschillende Bijbelse lijnen in lopen. Zo wordt er gesproken over de duivel die een spiegel heeft waarmee hij alle schoonheid in de schepping kan vervormen tot wat slechts. Hij wil daarmee het goede in de mens voor zover hij kan uitwissen en het slechte/kwade bevorderen. Met die spiegel wil de duivel de engelen in de hemel omvormen tot dienaars van het kwade, maar dat mislukt omdat de duivel geen macht in de hemel heeft en daardoor valt zijn spiegel in duizenden stukjes op de aarde.

Voor zover ik het kan overzien, worden de Bijbelse lijnen geen geweld aangedaan, in die zin dat ze niet door de schrijver compleet veranderd worden (bijv. dat de duivel wel sterker is dan God of de duivel verheerlijkt wordt). In dat opzicht zou ik met dit sprookje weinig moeite hebben, zij het dat ik wel kanttekeningen plaats bij de ‘magische’ elementen die erin zitten. Helaas hebben de mensen bij Disney bij het gebruiken van dit sprookje alle Bijbelse elementen eruit gefilterd en blijft er slechts de strijd over tussen goed en kwaad, waarbij het kwaad oppermachtig lijkt maar het goede uiteindelijk overwint.

In jullie vraagstelling merk ik dat jullie voor jezelf er al over uit zijn om het zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Een goede keuze wanneer je bij jezelf merkt dat je het niet voor de Heere kunt verantwoorden dat jouw kind naar dat soort films kijkt. Dat vraagt m.i. wel een duidelijke en transparante verantwoording richting jullie dochter. Niet alleen “dat kijken we niet”, maar vooral ook wáárom we dat niet kijken. Probeer het, voor zover het gaat, jullie dochter in jullie gedachtegang mee te nemen en uit te leggen waarom je dat tegenover God niet kunt verantwoorden. Wat is het dat jullie tegen de borst stoot en waarom?

Mocht je toch tot de overtuiging komen dat het wel kan, of in situaties terechtkomen waarbij je ervoor geplaatst wordt, probeer dan het verhaal van Frozen te gebruiken in de geloofsopvoeding van jullie dochter. Want bepaalde stukjes (bijvoorbeeld de strijd tussen goed en kwaad, de verleidingskracht van het kwaad of de eindoverwinning door het goede) bieden zeker wel aanknopingspunten om ze naast Gods Woord te leggen en zo een geloofsgesprek op gang te brengen", aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Aalten.

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Samen met je kind kijken en erover praten lijkt me t beste.