cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Yora Rienstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 juli 2021 door Redactie

VPRO komt met documentaire over refoscholen en homoseksualiteit

'Homoseksualiteit afkeuren mag, zolang scholen zorgen voor een veilig leerklimaat', zei minister Arie Slob van Onderwijs op 9 november 2020. Hij doelde op reformatorische scholen die het recht zouden hebben om ouders van kinderen een verklaring te laten ondertekenen waarin ze homoseksualiteit afwijzen op basis van het geloof. Programmamaker Yora Rienstra besloot aangifte te doen en laat in Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs zien hoe het is om LHBTQIA+-er te zijn op een (orthodox) religieuze school.

Hoe is het om gay te zijn op een (orthodox) religieuze school? Wie zijn de jongeren voor wie de situatie soms zo hopeloos voelt dat bij hen depressies en zelfmoorden vaker voorkomen dan bij andere jongeren? Gewapend met open vizier, empathie, zelfspot en nieuwsgierigheid gaat Yora Rienstra het gesprek aan met deze jongeren, hun ouders, de scholen en verschillende instanties die zich inzetten voor LHBTQIA+-ers. Wat is ieders worsteling met dit thema? Welke voorlichting wordt gegeven en waar is nog werk aan de winkel? Een eerlijke blik in de onderwijswereld leert dat ook binnen de (orthodox) religieuze scholen beweging is.

Yora: "Aangifte doen is een statement maar wat bereik je er mee? Doordat ik daarna schrijnende berichten kreeg van jonge LHBTQIA+-ers die me vertelden hoe complex het is om gay te zijn op een religieuze school, besloot ik om die verhalen over het voetlicht te brengen. Door op een open manier en met zelfspot in gesprek te gaan met jongeren, ouders en scholen hoop ik een verbindende stap te maken."

De maker
Yora Rienstra (1981) is cabaretier, actrice en radio DJ. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentatrice van het BNNVARA-programma Rambam. Ook presenteert ze de Nieuws Updates online bij het AD.

Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs is een co-productie van VPRO en Human Factor en is donderdag 5 augustus te zien om 20.55 uur bij VPRO op NPO 3.

In de media is vorig jaar onterecht het beeld geschetst dat ouders van leerlingen op reformatorische scholen een 'antihomoverklaring' zouden moeten ondertekenen. Een communicatieadviseur van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) vertelde in gesprek met CIP.nl dat alle reformatorische scholen sinds 2018 over één gezamenlijk identiteitsprofiel beschikken waarin het woord homoseksualiteit niet voorkomt. "Er wordt ouders gevraagd om het schoolprofiel te onderschrijven, in sommige gevallen door als het ware een vakje aan te vinken", aldus de communicatieadviseur in dit interview.

Herman van Wijngaarden, medewerker Hart van Homo's, verbaasde zich in de CIP Podcast over de berichtgeving over refoscholen en de vrijheid van onderwijs. "Irritant dat media zich zo slecht laat informeren over reformatorische scholen. Inmiddels is al lang duidelijk dat deze scholen sinds een paar jaar geen antihomoverklaring meer laten ondertekenen", zei hij.

Beluister het desbetreffende fragment van Herman van Wijngaarden vanaf minuut 2:05

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De obsessie over dit onderwerp is opzich al verontrustend; er is geen nuance meer mogelijk. Alles wordt langs één meetlat gelegd; de LHBTENZ-lobby, die absoluut is zijn dulden van anders denkenden: Niet.

Hetzelfde intolerante fenomeen zie je inzake abortus, euthanasie, genderneutraal-zijn ed. Een totalitair denken, waarin geen enkele ruimte meer is voor de andersdenkenden.

De EU is in dit opzicht zich aant ontpoppen als de ultieme richtlijn ( pardon "dwanglijn") voor haar onderdanen.