cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Stef Heerema
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

GESPONSORD

 

Stef Heerema: "Als we niet tegen de evolutieleer opstaan, lopen de kerken leeg"

In 2006 daalt spreker Stef Heerema tot 900 meter diepte af in een zoutmijn. Er staat vermeld dat die zoutlaag 300 miljoen jaar geleden gevormd is. “Ik dacht in die tijd nog: Als iedereen roept dat de evolutietheorie waar is, dan zal het wel zo zijn”, vertelt Heerema. Maar beneden aangekomen doet hij een schokkende ontdekking. Dusdanig schokkend dat de creationist nu zoveel mogelijk mensen probeert te bereiken met zijn onderzoek naar de leeftijd van de aarde.

De 300 miljoen jaar oude zoutlaag op 900 meter diepte blijkt namelijk ‘ontstaan te zijn door verdamping van zeewater’: “Er werden onvoorstelbare hoeveelheden zout gewonnen. Dus ik vroeg aan hen: ‘Hoeveel hebben jullie gezien van die zee die is verdampt?’ Ze hadden alleen maar zout gezien. Geen schelpen, geen fossielen, geen klei, alleen maar een zoutlaag. Ik heb een achtergrond in de toegepaste wetenschap en weet dat zout materiaal is dat kan smelten. En ik zag heel duidelijk allemaal stollingskristallen, dit had niks met verdamping te maken. Dit was vulkanisch. In één keer kwam deze 300 miljoen jaar in een ander perspectief te staan. Dat werd mijn startpunt, maar daarna heb ik meer dingen ontdekt die totaal onlogisch blijken te zijn vanuit het perspectief van de evolutietheorie.”

Heerema vervolgt: “Het probleem is ook dat de zondvloed over het algemeen wordt onderschat. Men schat in dat er een kleilaag van 5 tot 7 meter dikte is gekomen, zoals ze die in Irak hebben gevonden. Maar de impact is vele malen groter geweest, met aardlagen van kilometers dikte. Mijn onderzoek laat zien dat die in één grote catastrofe zijn afgezet en helemaal niet door een proces van miljoenen jaren. Als je de aarde op die manier gaat begrijpen, valt iedere onderbouwing voor een evolutiegeschiedenis weg..”

Zo wijst Heerema naar de vondst van olifanten: “Olifanten drijven op water, zij zijn mede dankzij hun slurf uitmuntend uitgerust voor een verblijf in water. Dus waar verwacht je fossiele olifanten na een zondvloed? In de bovenste aardlaag. En inderdaad: Met miljoenen zijn ze te vinden in Siberië, bovenin de permafrost.”

Hoe komt het dan dat veel christenen toch in de evolutieleer geloven?
“Omdat je er mee platgeslagen wordt. Neem bijvoorbeeld de Bosatlas, een echt schoolboek, daarin staat dat zoutlagen stroperig zijn. Dat ze naar verloop van tijd gaan stromen. Het is een keihard gesteente, maar in de Bosatlas staat dat zout zich stroperig gedraagt. Daarom zou zoutwinning geen probleem moeten vormen voor eventuele bodemdaling na het winnen ervan. Dankzij de stroperigheid wordt het zout weer aangevuld. Maar als je dan metingen doet, blijkt er wel degelijk sprake te zijn van bodemdaling. Dus iedere keer als evolutionisten iets beweren en ik onderzoek het, dan blijkt het niet te kloppen.”

Evolutietheorie een wassen neus
“Als we niet tegen de evolutieleer in opstand komen, lopen onze kerken leeg”, vervolgt Heerema. “Het is een geloofszaak. Als je zegt dat wat in de Bijbel staat niet waar is, wordt het ook lastig om het geloof aan je kinderen mee te geven. Theïstische evolutie is zeker weten een hellend vlak. De menselijke rede heeft een ander idee over Gods schepping en die staat volledig haaks op wat God er zelf over heeft gezegd. De vraag is: ‘Ga je mee in de menselijke rede of houd je stand in geloof?’ Ik probeer te laten zien dat de evolutietheorie een wassen neus is door mijn onderzoek. Maar ik kan uiteindelijk niet in al mijn streven bewijzen dat Jezus Christus uit de dood is opgestaan. Daar heb je geloof voor nodig.”

Heerema heeft zijn bevindingen op YouTube openbaar gemaakt door een presentatie die geschikt is voor kringen en bijbelstudiegroepen. “Ja daar is het uitermate geschikt voor. In Openbaringen schetst God het beeld van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Teksten die eigenlijk gaan over het herstel van hoe het in de hof van Eden was. Genesis 1 is de oudste tekst op aarde, geschreven door God zelf, dat is de positie die ik verdedig, en daar wordt gesproken over een zoete zee. Aan de hand van Ezechiël en Openbaringen leg ik in mijn presentatie uit hoe de op dit moment zoute zee weer zoet zal worden.”

Gletsjer verplaatst
Het gaat Heerema niet alleen om het delen van zijn bevindingen en bijbelse inzichten. Juist het aangaan van de dialoog over schepping en evolutie is volgens hem belangrijk. “Ik wil gewoon dat mensen als ze om zich heen kijken na gaan denken. Hoe kun je natuurverschijnselen als bijvoorbeeld de hunebedden duiden met behulp van de zondvloed? Zo zijn er hier in Nederland bijvoorbeeld veel stenen te vinden die afkomstig zijn van rond de poolcirkel, het gaat om miljarden stenen die tot 2000 kilometer hebben afgelegd. Eerst door de Oostzee en daarna, hup weer omhoog, het vasteland van Friesland op. Dat is door de moderne geologie opgelost met behulp van de ijstijd. Er zou een gletsjer deze kant opgekomen zou zijn. Dit wordt tegenwoordig door zo’n beetje alle christenen geaccepteerd. 

Maar er zijn christelijke geologen die 70 jaar geleden al veronderstelden dat dit fenomeen zondvloed-gerelateerd is en niets met de ijstijd te maken heeft. Want de gletsjers die wij kennen komen van bovenaf de berg. Maar hier zouden ze zich 2000 km horizontaal hebben verschoven. Dat redden gletsjers niet. Hoe zijn ze hier dan wel terechtgekomen? Wat blijkt: Het poolijs dreef op het zondvloedwater. In combinatie met de omhoogkomende continenten is dit water vervolgens met grof geweld zuidwaarts gestuwd.. Dat heeft die enorme verplaatsing van stenen veroorzaakt.” 

Ben je na het lezen van dit verhaal nieuwsgierig geworden naar de volledige presentatie van Stef Heerema en/of wil je zijn bevindingen gebruiken voor een bijbelstudie? Kijk dan hier de uitgebreide en gratis YouTube-presentatie: ‘Wat Openbaring onthult over geologie en Genesis’! 

Bekijk de volledige presentatie van Stef Heerema op YouTube