cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter Omtzigt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2021 door Redactie

Onderzoek: christelijke partijen raken veel stemmen kwijt als Pieter Omtzigt partij opricht

Het rommelt binnen het CDA. Dat is alleen maar erger geworden nu Pieter Omtzigt bekend heeft gemaakt dat hij zijn lidmaatschap van de partij opzegt. Omtzigt, die de laatste verkiezingen ontzettend veel voorkeursstemmen kreeg, gaat verder als zelfstandig Kamerlid. Of hij ook daadwerkelijk een nieuwe partij gaat beginnen is echter nog de vraag. Mocht hij dat doet, wordt deze partij ongekend populair. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Dat zou onder meer ten koste gaan van de christelijke partijen.

Omtzigt werd de afgelopen jaren een zeer populair Kamerlid, mede door zijn kritische houding en de wijze waarop hij zich in bepaalde dossiers kon vastbijten. Dat maakte onder andere indruk bij de situatie rondom MH17 en de toeslagenaffaire. Intern was men bij het CDA echter allesbehalve blij met het Kamerlid. Daar komen nu steeds meer details over naar buiten. Het onderlinge vertrouwen is inmiddels zover geschaad dat Omtzigt vorige week bekend maakte zijn lidmaatschap op te zeggen. Hij gaat door als individueel Kamerlid. Zijn populariteit lijkt er alleen maar verder door te groeien.

Dat gaat vooral ten koste van het CDA zelf, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Maar liefst de helft van de CDA-kiezers geeft daarbij aan een stem op Omtzigt te overwegen. Ook geeft een grote meerderheid van de deelnemers (70 procent) aan dat het CDA wat het betreft te weinig heeft gedaan om Omtzigt te behouden. Ook daalt het vertrouwen in partijleider Wopke Hoekstra hard. Waar een half jaar geleden 96 procent van de kiezers nog aangaf vertrouwen in hem te hebben is dat nu nog slechts de helft.

Het CDA is niet de enige partij waar Omtzigt veel stemmen vandaan zou halen als hij nu een partij zou beginnen. Ook bij partijen als SP, PVV, FVD en JA21 geven opvallend veel kiezers aan dat ze zeker of waarschijnlijk op Pieter Omtzigt zouden stemmen.

Maar ook de christelijke partijen moeten inleveren volgens het onderzoek. Zo geeft 18 procent van de ChristenUnie-stemmers aan dat ze zeker om Omtzigt zouden stemmen als hij nu een partij zou beginnen. Daarnaast geeft nog eens 27 procent aan dat hun stem waarschijnlijk naar hem zou gaan. Ook bij de SGP is men positief gestemd over Omtzigt. 15 procent van de stemmers geeft aan zeker op hem te stemmen, terwijl 20 procent waarschijnlijk zijn naam zal aankruisen op het stembiljet.

Lees hier meer over het onderzoek.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De formatie zit muurvast, niemand heeft vertrouwen in Rutte en Kaag.De oude garde is blijven zitten, ambtsmisdrijven worden niet vervolgd.Uiteindelijk is er niets opgelost en de machine blijft maar doordraaien. De spaanders worden alsmaar groter.Een nieuwe partij van Omtzigt kan het verschil uitmaken.Dit betekent nieuwe verkiezingen die het landschap grondig zal wijzigen. De oude garde zal alles doen om dit te voorkomen. Het kabinet is een stinkende beerput geworden.