cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 juni 2021 door Redactie

Kaag vergelijkt ChristenUnie met 'roestig geparkeerde auto'

De onderhandelingen om een nieuwe regering te vormen verlopen stroef. Donderdag spraken verschillende partijleiders in duo’s met informateur Mariëtte Hamer. CU-voorman Gert-Jan Segers werd daarbij gekoppeld aan D66-lijsttrekker Sigrid Kaag en het lijkt er niet op dat deze partijen nader tot elkaar zijn gekomen. Kaag vergeleek de ChristenUnie zelfs met een roestig geparkeerde auto. 

D66 heeft al meerdere keren aangegeven niet opnieuw met ChristenUnie in een kabinet te willen. Kaag bevestigde tegenover Nieuwsuur dat ChristenUnie wat haar betreft niet progressief genoeg is: ”Een auto die je parkeert gaat roesten als je niet rijdt. We moeten voortgang boeken.” Kaag doelt daarbij op medisch-ethische onderwerpen zoals abortus en euthanasie waarbij de partijen mijlenver uit elkaar liggen. ”Ik wil ook geen stilstand bij medisch-ethische onderwerpen”, reageerde Segers voor de camera. ”Wat ik zou doen als ik op zoek ben naar een motorblok en een geparkeerde auto tegenkom? Dan zou ik nog even doorzoeken naar een beter functionerende auto.” Segers lijkt daarmee te zeggen vast te houden aan de partijstandpunten rondom medisch-ethische onderwerpen, ook als zijn partij daardoor niet kan meeregeren.

Inmiddels wordt er in Nederland al meer dan 80 dagen geformeerd. De kans lijkt klein dat er op korte termijn een nieuw kabinet gevormd wordt.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

CU, moet niet meeregeren met D66 zolang zij progressief blijft tav medische en etische zaken.