cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
gomarus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

31 maart 2021 door Patrick Simons

Gomarus past lesmateriaal aan na ophef rondom homoseksuele oud-leerlingen

Een artikel over Gomarus is bij de reformatorische school uit Gorinchem hard aangekomen. In het artikel vertelden acht oud-leerlingen hoe ze als homoseksueel zich onveilig voelden op de school. Daarbij werden details over de school onthuld die flink wat stof deden opwaaien. De school maakt nu in gesprek met BN De Stem duidelijk het gesprek aan te gaan met de oud-leerlingen en het lesmateriaal aan te passen.

“De inspectie gaat nu onderzoek doen en dat is goed”, aldus bestuursvoorzitter Chris Flikweert. “Daar staan we ook voor open. We willen zelf ook niet achteroverleunen en willen graag met oud-leerlingen in gesprek. Ik heb heel veel reacties gekregen van oud-leerlingen. Negatief, maar ook positief. We willen leren van de ervaringen van oud-leerlingen met betrekking tot homoseksualiteit. Wat kunnen we anders doen?”

Ook wordt het lesmateriaal aangepast, vertelt directielid Jan-Willem Arkeraats: “Er staat een zin in het lesmateriaal die inderdaad niet kan. Die hebben we geschrapt. ‘Je mag wel proberen, met deskundige hulp en in de weg van het gebed, genezen te worden.’ De visie van de school is absoluut niet ‘Ga maar even bidden en dan is het voor elkaar.” Ook Flikweert beaamt dat deze zin niet in het lesmateriaal thuishoort. Bovendien benadrukt hij dat iedereen welkom is op het Gomarus: “Homo’s zijn volledig welkom en geaccepteerd. Maar natuurlijk: we hebben hier christelijke normen en waarden, de Bijbel is de leidraad en het huwelijk is tussen man en vrouw, zo zien wij dat. Maar wij willen respect en veiligheid voor homoseksuele leerlingen.”

In het artikel van de NRC stond onder meer dat een homoseksuele leerling werd opgesloten en dat een leraar zei dat een gevangenisstraf passend zou zijn voor homoseksuelen.

Het NRC-artikel kwam ter sprake tijdens de CIP Podcast met opiniemaker Kees van Velzen en CIP-eindredacteur Jeffrey Schipper. Beluister het fragment vanaf minuut 31:50

Lees ook: Reformatorische school krijgt Onderwijsinspectie op dak: "Leerlingen opsluiten en verplicht uit de kast laten komen is onaanvaardbaar"

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is heel goed om te willen leren van de ervaringen van oud-leerlingen met betrekking tot homoseksualiteit. Maar het zou heel triest zijn als men onder de druk van de tijdgeest die niets ‘met God heeft’ gaat loslaten dat God bedoelt dat homofiele medemensen van hun gerichtheid verlost* mogen worden. Dat mogen we hen toch gunnen, ook al zal het een geestelijke strijd betekenen.

* Ik spreek bewust niet over het misleidende woord ‘genezing’, wat het gaat niet om een ziekte.