Boetevermijders en angsthazen in de kerk

God22 maart 2021 Esther Noordermeer
Esther Noordermeer

Voor christenen blijft de oproep ‘gehoorzaam uw overheid’ een heikel punt. Het verdeelt de kudde. Het betreft hoofdstuk 13 uit de Romeinenbrief. Het is voor ons allemaal volkomen nieuw dat de overheid zoveel voorschriften heeft die inbreken in het dagelijkse leven en in het gemeente zijn. We worden geconfronteerd met vergaande overheidsbemoeienis. Dat moest even incuberen. De een zit nog versuft bij te komen, de ander is zoekende naar standpuntbepaling en weer een ander heeft zijn mind al opgemaakt.

Er is een groep christenen die duidelijk hun mind heeft opgemaakt. Zij volgen gehoorzaam de overheid, want dat vraagt de Bijbel nu eenmaal. Toch mooi dat er gelovigen zijn die vanuit devotie aan God de overheid gehoorzamen. Ze hebben het Woord lief. Het is de bijbelvaste tak van de kerk. Je herkent ze makkelijk, want zij hechten niet alleen de Romeinenbrief, maar aan het complete Woord. Bijbelvast als zij zijn, houden ze de sabbat, vieren het Loofhuttenfeest, eten alleen rein vlees, hebben geen seks tijdens de menstruatie, dekken hun hoofd tijdens het gebed, zijn uiterst gastvrij en verzuimen geen gezamenlijke bijeenkomsten. Ook zijn zij mild ten opzichte van hen die niet nog zo ver zijn. Gehoorzaamheid aan het Woord is immers een proces van jaren. Zij zijn het voorbeeld van godsvrucht en christelijke deugd, heldere lichten onder de heiligen.

De motivatie tot hun gehoorzaamheid komt volgens mij ook niet voort uit eerbied voor de Schrift.

Krentenpik
Ik voel wat haren overeind gaan. Al die Tora-voorschriften zijn niet voor ons, maar voor de Joden. Oké, dan blijft de sabbat, rein voedsel, het gedekte hoofd, gastvrijheid, gezamenlijke bijeenkomsten over. En de mildheid natuurlijk. Nog steeds wat haren overeind? Natuurlijk, de sabbat en rein vlees is ook Tora, dus niet voor christenen. Het ontgaat hen dat de sabbat een scheppingsinstelling is en dat Naoch al wist van rein en onrein. Toen was er in de verste verte nog geen sprake van Israël of Jodendom.

Weet u wat het is met deze christenen? Zij doen aan krentenpik. Ze gebruiken die teksten die hen uitkomen. Teksten die niet uitkomen, mogen anders geïnterpreteerd worden en wel zodanig dat ze geen appèl meer doen op hen. Misschien is deze ‘gehoorzaam uw overheid’ tekst uit Romeinen 13 ook vatbaar voor andere uitleg.

Waarheid
De motivatie tot hun gehoorzaamheid komt volgens mij ook niet voort uit eerbied voor de Schrift. Die ligt ergens anders. Zal ik dan de waarheid maar vertellen? Zij houden zich aan al die voorschriften (anderhalve meter, mondkapjes, avondklok, enz..) om precies dezelfde reden waarom ongelovigen dat doen. Zij willen geen boetes. Niks devotie aan God, ze hebben gewoon hun portemonnee lief en daar is veel voor te zeggen. Niemand wil geld verliezen aan dit soort boetes, maar laat godsvrucht er buiten.

We worden met z’n allen gemanipuleerd in één richting en er is geen respect voor de vrije wil.

Straks bij het al dan niet nemen van een vaccin lopen opnieuw oprechte motivatie en drog-motivatie door elkaar. De een zal oprecht menen dat de bescherming van het vaccin nodig is voor hemzelf of voor een ander. Maar de druk en manipulatie om het vaccin te nemen creëert ook andere motieven: het willen deugen voor elkaar - het weigeren van het vaccin kan als niet empathisch worden bestempeld -, het willen deelnemen aan het publieke leven en de wens om weer normaal te socializen.

Manipulatie
Manipulatie is een techniek om de wil van een mens te bewerken. Het opvoeren van druk en het eindeloos herhalen van eenzelfde boodschap (mantra) zijn vormen van manipulatie. Het is per definitie onethisch. Het is beslist niet hetzelfde als voorlichting. Bij voorlichting breng je kennis over die mensen uitrust om bewust te kunnen kiezen. Manipulatie heeft geen respect voor de vrije wil, maar kaapt die juist. Op dit moment loopt het programma Marble Mania (SBS6). Het illustreert exact wat manipulatie is. Het lijkt dat de knikker zijn eigen weg gaat, maar niets in minder waar. De aangelegde baan laat de knikker precies doen wat ie moet doen. De knikker doorloopt de baan volgens de principes van de baanmaker. Zo zijn mensen knikkers is de baan van de coronacrisis. Ze komen uit waar ze moeten uitkomen: het vaccin. We worden met z’n allen gemanipuleerd in één richting en er is geen respect voor de vrije wil. Manipulatie komt uit de koker van de hel. Het is een vorm van tovenarij. De fascinatie voor ‘het’ vaccin neemt afgodische vormen aan. Manipulatieve technieken zijn hier debet aan.

Relax
Er zijn broeders en zusters die oprecht bang zijn voor het ziekteverloop van dit virus. Zij zijn blij met alle maatregelen van de overheid en volgen met overtuiging. Zij volgen ook niet vanwege het Romeinen 13 gebod ‘gehoorzaamheid uw overheid’, maar vanuit intrinsieke motivatie. Oprecht angstige broeders en zusters past een pastorale benadering. Wat vragen:

  • Waarom ben je zo bang?
  • Bij wie mag je schuilen in tijden van nood?
  • Geloof je dat God genezen kan, zelfs van corona?
  • We zijn niet allemaal even sterk, maar elk lichaam is gemaakt met een ingebouwd vermogen ziekten op te vangen. Geloof je dat nog?
  • Nog een gewetensvraag: Is het vaccin de messias waarop je wacht?

Ik wil deze angstige broeders en zusters bemoedigen. Relax een beetje, er valt geen haar van je hoofd of God weer ervan. Als je ziek wordt, is God erbij. Als je sterft, ben je geborgen in Hem. De dood heeft toch niet het laatste woord?

Corona werd ten onrechte ingedeeld in hoogste - de meest gevaarlijke - categorie volgens de Wet Publieke Gezondheid.

Hoogconjunctuur
Er zijn meer redenen om wat te relaxen. Wij leven in een hoogconjunctuur met stromend water, douches, toiletten, wasmachines, keukens voor voedselbereiding en koelkasten. We hebben een geoliede kadaverdienst en ‘last but not least’, we hebben een gesloten riool! Gezien de angst waarin wij leven, lijkt het alsof we menen in een krottenwijk te leven met open riool, vuil water, kadavers op straat en allerhande hygiënische gebreken. In een hoogconjunctuur als de onze is in principe elke infectie beheersbaar. Word nuchter!

Corona werd ten onrechte ingedeeld in hoogste - de meest gevaarlijke - categorie volgens de Wet Publieke Gezondheid: groep A, waartoe ebola ook behoord. Corona hoort in feite in groep B, een vergissing die niet is teruggedraaid. Maar zelfs als ebola zou uitbreken in ons land, is de hoogconjunctuur een enorme pre. Ebola is een groot probleem in gebieden waar schoon drinkwater ontbreekt, slechte of ontbrekende sanitaire voorzieningen zijn en waar lijken te lang bovengronds blijven en door velen ritueel worden aangeraakt.

Man-made
Infectieziekten zijn slechts onbeheersbaar als er sprake is van een man-made variant en/of opzettelijke verspreiding onder het volk. Dan is er geen sprake meer van een natuurlijk ziekte en/of natuurlijke besmetting. In onze maatschappij moet je veeleer vrezen - voor zover je überhaupt moet vrezen - voor welvaartsziekten als gevolg van overvloed, geraffineerd voedsel, electrosmog en andere straling.

Esther Noordermeer is schrijfster. Klik hier om haar website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#305 Patrick & Jeffrey over christelijke PVV-stemmers, winkelen op zondag en de genderkloof
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Poetin en Kirill
Nieuws

Russisch-Orthodoxe Kerk steunt uitspraak Hooggerechtshof over 'extremistische LHBT'ers'

Het Russische Hooggerechtshof verklaarde de LHBTI-beweging onlangs als ‘extremistisch’. Dit nadat het Russisch Ministerie van Justitie vorige week opriep om de beweging in Rusland te verbieden. Verscheidene internationale organisaties, waaronder Amne

Bijbel
Nieuws

Bijna een kwart van de Britse jongeren staat open voor een verbod op de Bijbel

Volgens een opiniepeiling zou bijna een kwart van de Britse jongeren openstaan voor een verbod op de Bijbel. Dat meldt Christian Today. Volgens de ondervraagde jongeren zouden boeken die ‘haatzaaiende taal’ bevatten verboden moeten worden. Daar schar

André Nieuwkoop
Video

Luister naar deze koraalbewerking over Psalm 121 van André Nieuwkoop

Dat organist André Nieuwkoop een begenadigd organist is lijdt geen twijfel. Vorig jaar december liet hij in de Grote Kerk van Dordrecht op prachtige wijze een koraalbewerking over Psalm 121 horen. Aansluitend speelde de organist, in het dagelijks lev

Jezus
Nieuws

Wereldberoemde Jezus-film verschijnt in 2025 ook in animatievorm

De bekende film ‘Jesus’ gaat een nieuw tijdperk in. De film die een inkijkje biedt in het leven en de bediening van Jezus, verschijnt in 2025 ook in animatievorm. Dat meldt CBN News. ‘Jesus' verscheen in 1979 en werd sindsdien door miljarden mensen b

Marawi
Nieuws

Islamitische terreurgroep pleegt bomaanslag op Filipijnse kerk: vier doden en tientallen gewonden

Bij een bomaanslag tijdens op een Filipijnse kerk in de stad Marawi zijn afgelopen zondag vier christenen om het leven gekomen. De islamitische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. Naast de doden raakten er ook tientallen christenen gewond.  De

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

God kijkt naar ons verdriet met de ogen van Jezus

Moeite en verdriet, het gaat niemand voorbij. De Bijbel vertelt ons dat van al dat leed, al die moeite en verdriet, God ooggetuige is. Hij ziet het. Hem ontgaat niets. Groot maar ook klein verdriet. Hij ziet de man die wanhopig is na het verlies van

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen verbaast zich over korte rokjes refoleerlingen: "Alsjeblieft, trek een broek aan"

"Ik woon vlakbij een grote reformatorische school en ik zie bijna dagelijks jonge meiden voorbijkomen. Soms met zulke rokjes en dunne panty's eronder, dat ik denk: 'Alsjeblieft, trek een broek aan'", merkte ds. M. Klaassen onlangs op in een preek. De

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit waarom je identiteit niet door anderen bepaald wordt

"Er zijn heel wat mensen die hun heel leven hebben geleefd naar het beeld van de ander. Ze zijn er nooit aan toegekomen om zichzelf te zijn. David ontdekte dat zijn identiteit niet bepaald wordt door de mening van andere mensen, noch door omstandighe

Meerartikelen

Arjanne Holsappel
Column

Ik ben zeer bezorgd over het huidige christendom

150 jaar na Christus werd er een brief geschreven over christenen. Waar kon je hen aan herkennen? Waarin waren zij anders? “De christenen onderscheiden zich door taal en kledij. Ze gebruiken een afwijkend dialect en leven een uitzonderlijk leven. Hun

PKN-synode
Verdieping

Een uitgebreide terugblik op de generale synode van de PKN

In de vergadering van de generale synode (PKN) op 17 en 18 november in Lunteren stonden Israël en het huwelijk op de agenda. Daarnaast sprak de synode over de opleidingseisen van de dienaren van het Woord. Moet iedere voorganger, predikant én pastor,

gegijzelde Israëli's
Nieuws

Christenen voor Israël vraagt met stille tocht aandacht voor gegijzelde Israëli's

'Op donderdag 7 december om 10.30 uur organiseren we een stille tocht in Den Haag, om aandacht te vragen voor de gegijzelde Israëli's die door Hamas vastgehouden worden in Gaza. We roepen u op om ook te komen!', meldt Christenen voor Israël. Christen

Vrede op aarde
Nieuws

NBG-adventsleesplan 2023: 'Vrede op aarde'

"Vrede op aarde - drie woorden uit het kerstverhaal die veel mensen kennen. Maar wat kun je ermee als vrede ver te zoeken is? Toch is dit de titel van ons digitale leesplan voor advent, de periode die op 3 december is begonnen", zegt Anne-Mareike Sch

Kirgizie
Nieuws

Kirgizië wil rol van kerken ver terugdringen

Kirgizië wil strengere voorwaarden opleggen bij de erkenning van kerken en christelijke organisaties. De bevolking heeft tot 9 december inspraak op een plan dat het aanvragen van een vergunning ernstig bemoeilijkt. Daarna buigt het Kirgizische parlem

Jan van den Bosch
Nieuws

Jan van den Bosch wil succesvol zijn in het helpen van anderen

Wanneer topondernemer Jan van den Bosch gevraagd wordt naar zijn definitie van succesvol zijn dan ontleend hij de betekenis daarvan aan de mate waarin hij anderen kan helpen. Zo heef Jan een Oekraïense vlag in zijn tuin hangen. Toen daar de oorlog ui

Ella van den Brandhof & Remmelt Meijer
Boekfragment

Hoe is je kerkgebouw een toegankelijke plek voor buitenstaanders?

In het eerste deel van ons boek Herkerken schreven we over de boodschap van de lege gebouwen, een hartenkreet van de Tsjechische theoloog en priester Tomáš Halík. De lege gebouwen in coronatijd noemde hij een symbool voor de leegte in de kerken waar

van der staaij
Nieuws

Woede na opmerking D66'er over zingende Van der Staaij: 'Als ik me de hel voorstel, zie ik dit'

Er is op social media woede ontstaan over een opmerking van voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets. Hij deelde een oud filmpje van voormalig SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij en zijn gezin. ‘Als ik me de hel voorstel, zie ik dit’, merkte Smeets

Jacobs en Oudkerk
Column

Dagboek van een opperrabbijn: Betekenisvolle kleinigheidjes

Het is inmiddels maandagochtend vijf uur in de vroegte en ik haast me om dit dagboek, dat ik gisteren had moeten inleveren, alsnog uit mijn digitale vulpen te laten verschijnen. Ik duik hiervoor mijn kalender in om te kijken waar ik de afgelopen dage

Prof. dr. Marc de Vries
Nieuws

Prof. Marc de Vries wordt Eerste Kamerlid voor SGP

Prof. dr. Marc de Vries volgt mr. Diederik van Dijk op als Eerste Kamerlid voor de SGP. Van Dijk wordt op woensdag 6 december geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer en De Vries op dinsdag 12 december als lid van de Eerste Kamer. De Vries is hoogle

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant gelooft dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn

Ds. J. Koppelaar gelooft vurig dat geaborteerde kinderen in de hemel zijn. Dat stelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een themapreek waarin het ging over de Week van het Leven. Koppelaar maakte daarbij kenbaar dat God je zomaar kan inschak

Fulani herders
Nieuws

Zeven doden door aanval radicale moslims op christelijke dorpen Nigeria

Bij aanvallen van radicale moslims op twee christelijke dorpen in de Nigeriaanse staat Plateau zijn donderdag 30 november zeker zeven christenen om het leven gekomen. De moslimterroristen en Fulani-herders vielen de dorpen midden in de nacht binnen e