cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kerkdienst in coronatijd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 februari 2021 door Jeffrey Schipper

'Onze kerk wijkt in coronatijd af van het advies van de overheid'

"De overheid adviseert op dit moment vooral online diensten te houden. Onze kerkenraad beroept zich erop dat men God meer gehoorzaam moet zijn dan de mensen. Daarbij doet men een beroep op Hebreeën 10 waar over het “niet nalaten van de onderlinge bijeenkomsten” wordt gesproken. Is een beroep in deze op Hebreeën 10:25 wel terecht? Wie moet ik nu meer gehoorzaam zijn: mijn kerk of de overheid?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

"Dit dringend advies is niet gedaan omdat de overheid de kerken wil tegenwerken, maar om het aantal besmettingen terug te dringen", onderstreept ds. G. J. Noordermeer. "De uitspraak om God meer gehoorzaam te zijn dan de mensen, is mijns inziens onnodig. Het is een dringend advies van de overheid en geen wet. Daarbij: de overheid legt geen preekverbod op zoals bij Petrus en de apostelen in Handelingen 5:28! De overheid vraagt wél om fysiek zo min mogelijk bij elkaar te komen en daarom online kerkdiensten te houden.

Vervolgens komt Hebreeën 10:25 aan bod waarin duidelijk staat dat de onderlinge bijeenkomsten niet nagelaten mogen worden. Blijkbaar was dat een zorg bij de Hebreeërs: zij verzuimden hun eigen, christelijke samenkomst. Wellicht gingen deze christenen naar een synagoge of een dienst in een tempel. In ieder geval waren zij niet op de plaats binnen de eigen geloofsgemeenschap om vermaand en bemoedigd te worden. Een ernstige situatie omdat het verzuimen van de samenkomst een teken van geloofszwakte is.

Als je de context van Hebreeën 10 beseft, is een beroep op Hebreeën 10 dan terecht? Ik denk het niet, want de kerkdiensten gaan -de Heere zij dank- nog steeds door. De gemeenten worden nog steeds vermaand en bemoedigd vanuit Gods Woord. Alleen, het is wel anders dan we gewend zijn en wat we zouden willen!", aldus de hersteld hervormde emerituspredikant.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Lees zijn volledige antwoord op de site van Refoweb

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Er is een samenkomst die altijd doorgaat. Er is een bijeenkomst die altijd mogelijk is, hoe laat het ’s avonds ook is. Er is een huis waar een onbeperkt aantal bezoekers welkom is. Ongeacht welke coronamaatregel ook. Het is de samenkomst in het ‘huis van God achter het gordijn, achter het voorhangsel’. Het is een samenkomst waar je met vrijmoedigheid, zonder vrees en vol geloof naar binnen mag gaan. Het is een samenkomst die je elke dag mag bezoeken, waar God liefdevol op je wacht. Laten we die samenkomst niet verzuimen...