cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Chris Stoffer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 februari 2021 door Redactie

SGP stelt schriftelijke vragen over opkomend salafisme in Nederland

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen meer duidelijkheid over een uitgelekte analyse waarin antiterrorismecoördinator NCTV zorgen uit over de islamistische koers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dinsdag diende SGP-Kamerlid Chris Stoffer (foto) schriftelijke vragen in over het bericht dat president Erdogan een grote rol speelt in opkomst salafisme in Nederland.

In de analyse, in handen van tijdschrift HP/De Tijd, beschrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat Erdogan vrij baan geeft aan salafistische groepen (ultraconservatieve islamitische groepen die de islamitische wet sharia voorstaan). De "antiwesterse religieuze boodschappen en activiteiten, die president Erdogan regelmatig ventileert", kunnen volgens de NCTV "haat zaaien onder bepaalde groepen Turkse Nederlanders" en "ervoor zorgen dat zij zich van de Nederlandse maatschappij en het democratische systeem afkeren".

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar de NCTV onder valt, kan nog niet reageren op de nota, die "onvoldragen" is, Verschillende ministeries en de veiligheidsdiensten moeten er nog hun zegje over doen. Toch laat de nota volgens bijvoorbeeld de SGP zien hoe belangrijk de aanpak van buitenlandse beïnvloeding van Nederlandse organisaties is. "Er zou een verbod moeten komen op financiering van moskeeën uit onvrije islamitische landen", schrijft Kamerlid Chris Stoffer.

Eén van zijn schriftelijke vragen aan demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) luidt dan ook: 'Vindt u dat deze verontrustende constateringen moeten leiden tot een veel stevigere aanpak van deze ongewenste beïnvloeding, bijvoorbeeld door de buitenlandse financiering van moskeeën van uit onvrije landen te verbieden en de mogelijkheden en bevoegdheden om salafistische organisaties aan te pakken, te vergroten?' De SGP vraagt naar concrete maatregelen om deze vorm van ongewenste beïnvloeding tegen te gaan.

Bekijk hier alle schriftelijke vragen van de SGP.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Tja, sjoemelige reacties en sponsig beleid zal het opleveren. Want stel dat je het monster tegen de haren instrijkt. Net als Hells angels zouden Salafisten als organisatie verboden moeten worden. Er zijn nl grote overeenkomsten tussen beide.