cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vluchtelingenkinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 februari 2021 door Redactie

Christelijke regeringspartij stemt tegen voorstel om 500 vluchtelingenkinderen op te nemen

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over het voorstel van GroenLinks om 500 alleenstaande kinderen uit Griekse opvangkampen zoals Moria op te vangen. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie stemden voor, maar het CDA stemde tegen. Het besluit van de CDA-fractie leidt tot onrust onder haar eigen achterban.

Vorig jaar liet het kabinet weten bereid te zijn om 100 asielzoekers op te vangen. Dit besluit kwam in een stroomversnelling terecht na de verwoestende brand in het Griekse opvangkamp Moria. Het gaat om vijftig alleenstaande minderjarige asielkinderen (amv's), die jonger dan 14 jaar moeten zijn, en vijftig personen uit gezinnen met minderjarige kinderen. Er is afgesproken dat deze honderd vluchtelingen afgaan van de vijfhonderd vluchtelingen die jaarlijks via het programma van de UNHCR naar ons land worden gehaald.

Maar het kabinet haalde slechts twee minderjarige, alleenstaande vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland. Volgens staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) waren alleenstaande, minderjarige vluchtelingen moeilijk te vinden. Om die reden pleitte Bram van Ojik namens GroenLinks ervoor dat de Nederlandse regering er in Europees verband voor zou moeten pleiten dat de ongeveer vierduizend kinderen in Griekenland naar ‘welwillende EU-lidstaten’ worden overgebracht, van wie vijfhonderd naar Nederland. 

De tegenstem van de voltallige CDA-fractie is opvallend, aangezien het kabinet sinds kort demissionair is. Bij het wel of niet aannemen van moties kunnen regeringspartijen in die zin hun eigen geluid laten horen en hoeven niet alle coalitie-kikkers in de kruiwagen te blijven. Tegenover het Nederlands Dagblad laten verschillende CDA'ers dan ook een kritisch geluid horen. "Dit is niet in lijn met onze kernwaarden", zegt een CDA'er die zijn partijlidmaatschap heroverweegt.

Lees ook: ChristenUnie-Kamerlid: "Erbarmelijke situatie vluchtelingen raakt ons diep".


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
De C van het CDA is steeds verder te zoeken. Willen de oprechte Christenen, die er nog zijn, nu opstaan?