cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
embryo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 januari 2021 door Redactie

Wetenschappelijk Instituut CDA: 'Sta kweken van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek toe'

Het wetenschappelijk instituut van het CDA wil dat het kweken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek wordt toegestaan. Dat valt te lezen in een rapport dat binnenkort verschijnt. Als de partij hierin meegaat, betekent dit een flinke koerswijziging. De ChristenUnie vindt juist dat het verbod om embryo’s te maken voor onderzoek gehandhaafd moet blijven.

Op dit moment is het namelijk verboden om embryo’s te maken met als doel wetenschappelijk onderzoek. Embryo’s kunnen wel gekweekt worden, maar dat mag alleen voor een zwangerschap. Het CDA stond altijd volledig achter dit verbod, maar het Wetenschappelijk Instituut lijkt met het nieuwe rapport in te zetten op een koerswijziging omtrent dit onderwerp. “Een embryo is zeker beschermwaardig, maar die is anders dan wanneer een kind volgroeid is of volwassen is”, reageert opsteller van het rapport André Poortman tegenover de NOS.

Mirjam Bikker, fractievoorzitter namens de ChristenUnie in de Tweede Kamer én nummer drie op de kandidatenlijst voor de Tweede kamer, staat niet achter het voorstel van het wetenschappelijk instituut van het CDA. “Een embryo heeft alle potentie om tot mens te groeien”, schrijft ze op Twitter. “Juist daarom past het kweken van embryo’s voor onderzoek niet bij de menselijke waardigheid. Ook al zijn de intenties van onderzoek, bijvoorbeeld het genezen van een ziekte, heel goed te begrijpen, de gevolgen van deze keuze zijn groot.”

Bikker: “Juist vanwege de menselijke waardigheid kiest ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma voor alternatief stamcelonderzoek. En ik hoop van harte dat we op dit terrein het CDA aan onze zijde zullen blijven vinden. Juist omdat dit zo’n kwetsbaar terrein is en gaat over het begin van het leven, is een ethiek van de voorzichtigheid wat mij betreft het uitgangspunt.”


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Nee, dit wijs ik persoonlijk af. Ga hier niet mijn vingers aan branden. Hier bevangt de vreze des Heren mij. dit kun je als MENS m.i. echt niet maken. Het is toch MENSELIJK LEVEN, dat je zit op te wekken/kweken en daar moet je wat mij betreft AFBLIJVEN, dat is te groot voor ons mensen. Wij hebben wel rentmeesterschap over de aarde gekregen (dieren, vogels, bomen, gewas... etc.),maar niet over de mens, die tenslotte naar Gods evenbeeld is geschapen. Dan ga je m.i. echt een grens over! Ik vind dit doodeng ...