cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
VVD
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Reformatorisch Dagblad wijst op 'goedkope verkiezingsretoriek' VVD

De VVD was er vorige week als de kippen bij om te pleiten voor een verbod op buitenlandse financiering van moskeeën. 'Dergelijke oproepen rieken net iets te sterk naar goedkope verkiezingsretoriek', stelt de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad.

Naar aanleiding van het onderzoek van een speciale Kamercommissie over ongewenste financiering pleiten naast de VVD ook PVV, SP, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie voor dit verbod. De Kamercommissie concludeerde dat verschillende Nederlandse moskeeën geld krijgen uit onvrije landen, in ruil waarvoor ultraconservatief en antidemocratisch gedachtegoed onder jonge moslims wordt verspreid. 

Volgens het RD gaan SP en SGP met deze kwestie veel zuiverder om door in een eerder stadium al een aantal zorgelijke voorbeelden van dergelijke inmenging op een rijtje te zetten. Het kabinet kwam daaraan tegemoet. Zo krijgen gemeenten meer hulp als er sprake is van buitenlandse beïnvloeding. Ook is met Golfstaten afgesproken dat ze meer open zijn over hun donaties. Naar aanleiding van het debat vorige week wordt gekeken hoe het toezicht op het informeel onderwijs handen en voeten kan krijgen.

De route die is ingeslagen met concrete voorbeelden is volgens het RD 'veelbelovender dan in de media pleiten voor onhaalbare, generieke verboden'.

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad. Lees ook: Pleidooi voor verbod buitenlandse financiering moskeeën: "Naïviteit over islam moet stoppen"


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Mooi om over na te denken. Wij vinden dat het gedachtengoed van de islam vreemd en ongewenst is - zeker als het om de salafistische / orthodoxe variant gaat.

Een aantal landen waar men vooral moslim is, of hindoe, vinden dat het christendom in hun land niet thuis hoort. India, om een voorbeeld te noemen, belet momenteel zending van christenen uit het buitenland om de zelfde motivatie. Moslims kennen een zware sanctie op bekering tot christendom.

Oog om oog en tand om tand??