cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ferd Grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Grapperhaus praat vandaag met religieuze organisaties over omstreden kerkbesluit

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) praat vrijdag weer met religieuze organisaties over hoe zij het beste kunnen omgaan met de coronacrisis nu het aantal besmettingen oploopt. Het gaat om een digitale ontmoeting met vertegenwoordigers van onder meer de christelijke, joodse, islamitische en boeddhistische geloofsgemeenschappen, zo meldt het ANP.

Hij wil kijken wat hij hen voor perspectief kan bieden, maar benadrukte eerder deze week dat de komende weken "strakke en stevige maatregelen" nodig zijn om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Eerder deze week sprak de minister een maximum van dertig bezoekers af. Voor veel kerken was dat een teleurstelling, omdat de coronamaatregelen in acht worden genomen en religieuze bijeenkomsten tot nu toe niet tot grote corona-uitbraken hebben geleid.

Aanleiding voor het 'kerkbesluit' van de minister waren kerkdiensten in Staphorst. Ondanks een uitgebreid coronaprotocol was de hersteld hervormde kerk in Staphorst zondag het gesprek van de dag. De kerkelijke gemeente liet 600 kerkgangers, verspreid over drie gebouwen, toe. Ondanks een uitgebreide gezondheidscheck, andere voorzorgsmaatregelen en voldoende ruimte om afstand te houden - de kerk telt 2300 zitplaatsen - zou de kerk volgens critici onverantwoord bezig zijn door relatief veel gelovigen toe te laten.

Veel kerken gaan vrijwillig mee met Grapperhaus en kiezen er uit solidariteit met andere instellingen voor om maximaal dertig kerkgangers toe te laten. Zo steunt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) Grapperhaus' besluit omdat "de volksgezondheid en de beeldvorming rond kerken belangrijker zijn dan ons eigen belang". In Yerseke kiest men voor een andere houding. De gereformeerde gemeente in het Zeeuwse plaatsje zag dinsdagavond geen reden om de dienst te annuleren of om plotseling minder mensen uit te nodigen. Daarom waren er dinsdagavond tussen de 350 en de 375 kerkgangers aanwezig.

Dinsdag klonk vanuit de Tweede Kamer veel kritiek uit christelijke hoek. SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat het "toch geen behoorlijk bestuur is", om "zo driest, zo overhaast" deze beslissing te nemen. Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers wil dat de minister kijkt of er lokaal maatwerk mogelijk is, maar daar wil Grapperhaus niet op vooruit lopen.


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Denk dat het verstandig is dat Grappenhaus Geen enkel recht van spreken heeft Hij luisterd ook niet naar de regering Hij doet ook dingen die verboden waren Maar het heeft voor hem geen gevolgen En ook niet voor mv Halsema 7000 pers 1 besmetting

Maar nu liggen de kerken onder vuur Daar mogen maar 30 pers in de kerk En die worden in de gaten gehouden Door de Kranten spionnen zijn het