cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan Willem Wits Jaap Smit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Discussie over kerkbesluit Grapperhaus: "Er is paniekvoetbal ontstaan"

Theoloog Jan Willem Wits vindt het omstreden kerkbesluit van minister Grapperhaus onbegrijpelijk en pleit voor meer assertiviteit bij kerken. Jaap Smit, voorzitter van het Interkerkelijk Contact en Overheidszaken, vindt juist dat kerken hiermee het goede voorbeeld geven. In het Radio 1-programma Dit is de Dag ging het tweetal met elkaar in debat.

Volgens Jaap Smit valt het te prijzen dat de kerk haar verantwoordelijkheid neemt. "Er ontstaat een beeld dat we een knieval maken vanwege de beeldvorming, maar we hebben ook de verantwoordelijkheid om voorbeeldgedrag te laten zien." Theoloog Jan Willem Wits vindt het onbegrijpelijk dat kerken zich zo makkelijk neerleggen bij het besluit van Grapperhaus. "Er is gewoon paniekvoetbal ontstaan. De kerken hadden toch kunnen zeggen dat ze zich door één incident niet gek laten maken?"

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het besluit van minister Grapperhaus (max. 30 bezoekers) is inderdaad onbegrijpelijk, maar ook zo absurd en paniekerig, dat hij, na zijn recente bruiloft, zijn geloofwaardigheid nog meer verspeelt. Kerken moeten en mogen dat aantal van hooguit 30 (dus ook in een kerk met bijv. 900 zitplaatsen) beslist niet accepteren. Beter en redelijker is om het toegestane aantal bezoekers te relateren aan het aantal zitplaatsen in een kerk.