cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
non
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juli 2020 door Nienke Alblas

Nonnen winnen rechtszaak tegen verplichte vergoeding anticonceptie

De Hoge Raad van Amerika heeft besloten de wetgeving betreft de verplichte vergoeding van anticonceptie te versoepelen. De gezusters van Little Sisters of the Poor spreken zich uit tegen de wetgeving. "Er kan niet gesteld worden dat onze standpunten niet valide zijn, omdat deze vanuit ons geloof tot stand komen", vertelt zuster Justice Clarence Thomas aan de Christian Post.

Zuster Justices Samuel Alito en Neil Gorsuch vullen Thomas aan. "De verplichte anticonceptie legt een last op de schouders van een werkgever die oprechte religieuze bezwaren heeft tegen een aantal van de gebruikte middelen." Volgens hen kan er wettelijk worden bepaald dat mensen recht hebben op toegang tot anticonceptie, maar dat deze anticonceptie wettelijk gezien niet gratis beschikbaar moet zijn.

Het voelde voor de zusters alsof hun geloofsovertuiging bedreigd werd met de verplichte anticonceptie-wetgeving. De rechter heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van de Little Sisters of the Poor. Organisaties kunnen op basis van hun levens- of geloofsovertuiging gebruik maken van de optie niet bij te dragen aan de gratis anticonceptie van hun medewerkers. "Niemand kon een goede reden bedenken waarom de Little Sisters niet konden worden vrijgesteld van deze wetgeving", stelt raadslid Diana Verm over de zaak.

Lees het volledige artikel

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen