cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vluchtelingenkinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 juli 2020 door Jeffrey Schipper

ChristenUnie stemt met pijn in het hart tegen motie vluchtelingenkinderen

Een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen te halen is vorige week weggestemd. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. Ruim 150 gemeenten hadden aangegeven wel kinderen te willen opvangen. 'Met pijn in het hart tegen de motie gestemd om vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen', aldus ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind.

'De ChristenUnie vindt dat we de opdracht hebben om kwetsbaren te helpen', licht het Kamerlid toe op de website van de ChristenUnie. 'Dat geldt dus ook voor de vluchtelingen op de Griekse eilanden, zeker de kwetsbare kinderen. De ChristenUnie vindt dat Nederland samen met Europese landen de verantwoordelijkheid moet nemen voor goede opvang, snelle asielbeoordeling en vervolgens een evenredige verdeling van de erkende vluchtelingen over Europa. Het is beschamend om te zien dat de Europese lidstaten dit niet samen voor elkaar krijgen.'

De politicus legt uit waarom de ChristenUnie desondanks tegen de motie heeft gestemd. 'Als het om dit soort gevoelige thema’s gaat, zijn we wel afhankelijk van deze coalitie. Niet in laatste plaats omdat als we besluiten om buiten de coalitie ‘zaken te doen’ op asielzaken, de andere coalitiepartijen dat ook zullen doen. Met een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer is dat een onheilspellende gedachte. Het is diep frustrerend om zo met handen gebonden te zijn en zoiets humaans niet voor elkaar te kunnen krijgen. Temeer omdat ik zelf nog steeds niet goed begrijp waarom je per se níet met je hand over het hart zou willen strijken voor deze kinderen.

Ons doel was en is om de situatie van deze kinderen te verbeteren. Het resultaat van veel gesprekken in de coalitie is een afspraak om in ieder geval 500 kinderen van de Griekse eilanden af te halen. Die kinderen, die vaak in psychische en fysieke nood verkeren, worden in veiligheid gebracht op het Griekse vasteland met begeleiding van een voogd, onderwijs, onderdak, medische voorzieningen en een versnelde asielprocedure. Ook ondersteunt Nederland de Griekse autoriteiten bij het opzetten van een landelijk werkend voogdijsysteem, zoals we dat ook hier via het NIDOS kennen.'

Voordewind spreekt van 'stappen in de goede richting'. Desondanks was de kritiek niet van de lucht. VluchtelingenWerk Nederland voelt 'teleurstelling en onbegrip over verworpen kamermotie' en spreekt van ‘schijnoplossingen’ waar het kabinet zich op verkijkt.

Ook op het sociale medium Twitter werd veel kritiek geuit.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Hoe zijn die kinderen zonder ouders daar terecht gekomen?Dweilen met de kraan open zal nuet helpen, DAAROM beter de kraan sluiten.

Shalom