cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
almatine leene
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2020 door Redactie

Almatine Leene aanvaardt beroep en wordt eerste vrouwelijke GKv-predikant

Het lag al in de lijn der verwachtingen, maar nu is het officieel. Dominee Almatine Leene gaat de eerste vrouwelijke predikant worden in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Op Twitter laat ze weten dat ze het op haar uitgebrachte beroep aanvaardt.

Leene was beroepen door De Open Poort, een gemeente in Hattem. Ze liet direct nadat dit bekend werd al weten dat ze erg dankbaar was voor het beroep. Tegenover de NOS vertelde ze bovendien dat ze het beroep zag als een erkenning van haar roeping door God. “Dat is hoe ik het ervaar: God heeft mij hiervoor geroepen.”

Via Twitter maakt de predikant nu bekend dat ze het beroep heeft aanvaard. “Ik heb laten weten aan Hattem en Stellenbosch het beroep te aanvaarden. Dankbaar voor een nieuw seizoen maar ook zwaar om afscheid te nemen van Zuid-Afrika en de NG kerk die me zoveel hebben gegeven.”

Op dit moment is Leene nog predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Ze is daarheen gegaan omdat ze in haar eigen kerk nog geen predikant kon worden. Drie jaar geleden kwam daar echter verandering in. Toen werd het ambt voor vrouwen in de GKv opengesteld. De predikant huilde destijds van blijdschap en mag nu dus de eerste vrouwelijke predikant binnen de kerkgemeenschap worden.

Wanneer ze precies terug naar Nederland verhuist is nog niet bekend. Wegens de coronacrisis er is er namelijk weinig vliegverkeer dus het zou kunnen dat dit nog even uitgesteld wordt. Tegenover het Nederlands Dagblad vertelt Leene dat ze in het debat over de vrouw in het ambt het aspect van roeping en leiding van de Heilige Geest mist. “Vrijgemaakt-gereformeerden wijzen graag naar de Bijbel. Dat is ook goed, ik wil ook uit de Bijbel leven, daaruit nadenken, theologiseren en praktiseren. Maar de Heilige Geest hebben we keihard nodig. En die leidt en roept blijkbaar vrouwen. Mijn eigen roepingsverhaal vind ik in die zin heel belangrijk: dat komt van God, niet van mij.”

In datzelde Hattem kan ook J. A. G. Bosman voor het eerst aan de slag als gemeentepredikant. De gkv bracht ook een beroep uit op de kandidaat uit Utrecht. Ds. M. de Kreek denkt na over een vertrek uit Doetinchem-Velp. De Nederlands gereformeerde dominee is beroepen door twee gemeenten uit Enschede en Kampen (Nieuwe Kerk). Dr. W. F. Wisselink heeft bedankt voor een beroep van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Bergen op Zoom en Brouwershaven.

Dit nieuwsberichgt is besproken in de CIP Podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 33:25

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen