cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
kerk china
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 april 2020 door Patrick Simons

Christenvervolging China neemt toe: online kerkdiensten verboden

Grote problemen voor kerken in China. De overheid staat online kerkdiensten niet toe en blokkeert op actieve wijze kerken die hun diensten streamen. Dat is tijdens de coronacrisis een groot probleem omdat er ook geen gewone diensten plaatsvinden. Diverse streams werden al geblokkeerd, zo weet Bitter Winter te melden.

Er zijn slechts een paar organisaties die van de overheid toestemming hebben om online diensten uit te zenden. Dit zijn staatskerken die volledig onder controle staan van de overheid. De overige kerken mogen hun diensten niet streamen. Het medium sprak met een pastor van een ondergrondse huiskerk in de provincie Jiangxi. Hij vertelt dat zijn kerk niet meer bij elkaar kan komen door het coronavirus. Daarom besloten ze een dienst te streamen met behulp van een app. “Onze eerste en enige uitzending werd geblokkeerd door de overheid toen we nog maar net begonnen waren”, vertelt de pastor.

Het medium sprak ook met andere pastors die dezelfde verhalen deelden. Ook zij probeerden een dienst te streamen en werden vervolgens geblokkeerd. Een Chinese wet uit 2018 verbiedt overigens het streamen van diensten: ‘Geen enkele organisatie of individu is toegestaan om religieuze activiteiten te streamen of uit te zenden. Dit is inclusief bidden, het branden van wierrook, wijdingen, proclameren van teksten, vieren van de mis, aanbidding of het online ontvangen van een doop in de vorm van tekst, video of audio.’

Eerder bracht Bitter Winter al naar buiten dat tijdens de coronacrisis de kruizen van de kerken in China werden verwijderd. Juist nu zien ze blijkbaar het christelijk geloof als een grote bedreiding. "De Communistische Partij geeft eten en geld aan de mensen, niet God", was destijds de reden om kruizen van kerken te verwijderen. Het lijkt er dus op dat de vervolging van christenen in China gedurende de coronacrisis alleen maar toeneemt.


Christenvervolging
- In deze 7 landen die deelnemen aan het WK voetbal worden christenen vervolgd
- 150 Nederlandse kerken kleuren bloedrood: SGP en CU willen meer aandacht voor christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
Meer over Christenvervolging »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In China ligt totale staats controle op de loer. Een controle die veel verder zal gaan dan tot voorkort niet werd mogelijk gehouden. Niet God als allerhoogste, maar het partijorgaan is waarin men moet geloven. Met vrijheid van meningsuiting, en van geloof is het gedaan. Machines die ontwikkeld worden om gedachten te lezen? Wie had ooit vermoed dat die huiveringwekkende science fiction werkelijkheid dreigt te worden.

https://www.youtube.com/watch?v=R3G5fzz76lQ