cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Martini
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Mooi

19 maart 2020 door Patrick Simons

Bijzondere beelden: door heel Nederland luidden gisteravond de kerkklokken

In tijden van crisis is er vaak veel meer saamhorigheid. Ook nu het coronavirus om zich heen grijpt goed is dat goed te zien in ons land. Dinsdagavond applaudisseerde men voor de zorgmedewerkers. Woensdagavond volgde een Dag van Nationaal Gebed. Dit werd afgesloten met het luiden van kerkklokken door heel Nederland. En dat leverde prachtige beelden op!

Het luiden van de klokken was zo bijzonder dat zelfs het NOS Journaal van 20:00 uur besloot om ermee te openen. Ze lieten verschillende beelden zien van de klokken die in heel het land van 19.00 tot en met 19.15 uur luidden. Het was een prachtige afsluiter van de Nationale Dag van Gebed die al veel indruk had gemaakt, ook op niet-christenen. Gelukkig hebben we de beelden nog!

Fotograaf legde de Groningse Martinikerk vast terwijl de klokken volop luidden. Op de kerk was bovendien een boodschap geprojecteerd: "Met elkaar". 

Ook in Scheveningen lieten de kerkklokken van zich horen. Het zorgde voor verbazing en verwondering bij mensen die het zagen als een teken van troost en hoop, precies zoals de bedoeling was.

In een verder haast spookachtig stille stad, namen de kerkklokken gisteravond ook Rotterdam over. 

"Door de eeuwen heen is de kerk altijd een toevluchtsoord geweest om steun te zoeken in onheilspellende tijden", schrijft twitteraar Wim Ruesink bij beelden van de Jacobskerk in Winterswijk die haar klokken luidt. "Nu moeten de kerken vanwege coronavirus de deuren sluiten, maar met het luiden van de kerkklokken vanavond geeft de kerk een imponerende boodschap van "hoop en troost" af."

Overigens zullen de klokken de komende twee woensdagen weer hun geluid laten horen in Nederland. Volgens Loes van de Meijs-van de Laar zijn het "klanken van verbondenheid", zo schrijft ze bij een filmpje van de kerk in Doesburg. 

Delft kon natuurlijk niet achterblijven.

Tot slot nogmaals de Martinitoren in Groningen. Ditmaal mét geluid en onder de begeleiding van vogeltjes. 


Corona
- Kerken krijgen nieuwe coronahandreiking: 'Haal een vaccin, booster of herhaalprik'
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De kerkklokken vertelden honderd jaar geleden hoe ernstig de situatie toenl was. Hoe de Spaase griep rond waarde in het dorp. Als meisje van 8 jaarkreeg ze zelf de ziekte niet, maar haar ouders en twee broertjes. Haar vader en moeder waren zo ziek dat dat zij niet naar de begrafenis konden. Het ene broertje werd begraven terwijl het andere stierf. . Bij iedere begrafenis luidden de klokken. Dat geluid hield maar niet op.Hoe zij haar hoofd in het kussen begroef om maar niet te horen. Ze heeft het drama nooit goed kunnen verwerken.