cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
uitdrijving
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 januari 2020 door Patrick Simons

Initiatiefnemer The Last Reformation Nederland reageert: "Uitdrijven van demonen is zo oud als de kerk"

Eerder deze week kwam naar buiten dat er in Nederland duiveluitdrijving plaatsvindt bij kinderen. The Last Reformation, een van oorsprong Deense charismatische stroming onder leiding van Torben Søndergaard, werd tijdens een uitzending van het tv-programma De Monitor onder de loep genomen. Uit beelden bleek dat de Deen duiveluitdrijving toepaste op een minderjarige jongen tijdens een event op camping De Betteld. Robbert Dam, één van de initiatiefnemers van The Last Reformation Nederland, reageert op de website.

"In grote delen van de wereld is er geen enkele twijfel over het bestaan van een geestelijke wereld."

“Ik begrijp de ophef die er ontstaat bij het zien van deze beelden”, reageert Dam. “Het ziet er nogal heftig uit. Het uitdrijven van demonen is een praktijk die al zo oud is als de kerk. Het begon bij Jezus Christus die zelf regelmatig demonen uitdreef en zijn volgelingen leerde hetzelfde te doen. In grote delen van de wereld is er geen enkele twijfel over het bestaan van een geestelijke wereld. In Nederland wordt het steeds meer gezien als iets uit de middeleeuwen. En dat snap ik, want ik ben er zelf ook niet mee grootgebracht. Toch heb ik wel bijgeleerd in de loop van de tijd en geloof ik nu wel dat deze wereld reëel is.”

Volgens Dam gaat het uiteindelijk om het resultaat van een duiveluitdrijving. “Is het resultaat trauma’s en ellende? Dan gaat er iets fout en wil ik er niets mee te maken hebben. En dan zou ik ook direct onze website en alles wat ermee te maken heeft uit de lucht halen. Wij horen echter het tegenovergestelde.”

“We hebben geen aanwijzingen dat mensen schade oplopen. En dat terwijl het een komen en gaan van mensen is in deze beweging”, aldus Dam die benadrukt dat het niet zo is dat mensen gevangen zitten in een sektarische groep. Ook reageert hij op de felle kritiek op het feit dat er duiveluitdrijving bij kinderen plaatsvindt: “Ik vind het voor de hand liggen dat je niet tegen een kind zegt dat het een duivel in zich heeft of dat je dat in het oor van een kind schreeuwt. Zoals dat is gebeurd bij de mevrouw in het filmpje die last had van stotteren. Ja, ik snap dat dat iets met een kind kan doen, dus dat is erg onverstandig.”

"De originele video eindigt met een jongen die lacht. Ik kan me niet voorstellen dat dit een traumatische ervaring is geweest."

“Wat je ziet met Torben in de video met de jongen in Nederland is niet zo dramatisch als het is neergezet. De context is dat er voor tientallen mensen is gebeden, achter elkaar. De originele video eindigt met een jongen die lacht. Ik kan me niet voorstellen dat dit een traumatische ervaring is geweest. Ik hoop dat mensen niet te snel conclusies trekken op basis van een paar (geknipte) beelden.”

Tot slot reageert Dam ook nog op het feit dat er in de uitzending van De Monitor een link wordt gelegd tussen The Last Reformation en het gezin in Ruinerwold. “Afschuwelijk. Er was daar sprake van langdurig (seksueel) misbruik achter gesloten deuren. Het voelt enorm onrechtvaardig dat dit in dezelfde adem wordt genoemd als onze beweging. We staan hier machteloos tegenover. Uit het programma blijkt niet wat er fout gaat in onze beweging, er zijn geen negatieve verklaringen die met ons te maken hebben. Toch heeft het ons wel in een kwaad daglicht gezet, dat is jammer.”

Lees hier de hele reactie.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Stel dat mensen van Schaken houden, maar weten niet het verschil tussen de pion en de toren en hebben geen inzicht in wat daar feitelijk gebeurt. Zo is het ook met de geestenwereld als je oordeelt over iets waar je geen ervaring mee hebt of verstand van hebt. Het is logisch dat ook hier geldt: Inspraak zonder inzicht, leidt tot uitspraak zonder uitzicht. Mijn volk zegt de Heere, gaat ten gronde aan het gebrek aan kennis (van de Bijbel).