cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 januari 2020 door Patrick Simons

Bewaar het Pand reageert op besluit CGK-classis Haarlem over vrouwelijke ambtsdrager: "Zeer te betwisten"

Eind december kwam naar buiten dat de regionale classis van de Christelijke Gereformeerden Kerken (CGK) in Haarlem voorlopig vrouwen in het ambt gedoogt. Naar aanleiding van de bevestiging van een vrouwelijke ambtsdrager in de samenwerkingsgemeente van IJmuiden stelde men te willen wachten op een uitspraak van de generale synode. Er werd door de classis onder meer gesteld dat de gemeente in IJmuiden “geen principieel Bijbelse regel” heeft overtreden. In een verklaring op haar website laat Stichting Bewaar het Pand nu weten hier “zeer geschokt” over te zijn.

“De neergaande lijn in onze kerken zet zich voort”, schrijft men in de verklaring. “Nadat verschillende gemeenten vrouwelijke ambtsdragers hebben benoemd of op het punt staan die te benoemen, zet nu ook een meerdere vergadering een stap in die richting. Weliswaar wacht men nog op een uitspraak van GS, maar de komende voorjaarsvergadering accepteert men gewoon de geloofsbrieven van de gemeente IJmuiden."

"Niet ons bestuur maar de CGK IJmuiden en Nieuwegein en nu ook de classis Haarlem hebben de druk op de GS opgevoerd"

Het stuit Bewaar het Pand vooral tegen de borst dat er wordt gesteld dat er geen principieel Bijbelse regel wordt overtreden. “Dat is zeer te betwisten. Immers, toen de GS in 1998 uitsprak dat het bijzondere ambt volgens de Schrift slechts aan mannen is voorbehouden, werd daarin impliciet wel degelijk gezegd dat het onbijbels is om vrouwen in dat ambt te bevestigen. Wie zegt dat de GS dit niet uitdrukkelijk heeft uitgesproken en meent dat daar dus ruimte ligt voor IJmuiden en Nieuwegein, die doet zoals sommige advocaten doen: zoeken naar mazen in de wet. Maar zo gaan wij in de kerk toch niet te werk?”

In de verklaring laat de stichting vervolgens weten te hopen en te bidden dat de generale synode zich duidelijk uit zal spreken. Anders kan het gevolg volgens hen uiteindelijk zelfs zijn dat er vrouwelijke ambtsdragers op de generale synode verschijnen. Ook reageert men op het verwijt dat ze kregen dat met de vorige verklaring de generale synode onder druk werd gezet. “Niet ons bestuur maar de CGK IJmuiden en Nieuwegein en nu ook de classis Haarlem hebben de druk op de GS opgevoerd. Ons wordt kerkelijk hoogmoed en huichelarij verweten. Dat is nogal wat! Echter, als bestuur willen wij niet anders dan de CGK bewaren bij het Pand dat ons is toebetrouwd.”

“Het is ons duidelijk geworden dat er leden van onze kerken zijn die met de deurknop in de hand staan of reeds vertrokken zijn. Wij willen elkaar echter vasthouden, want wij hebben elkaar hard nodig. Ons bestuur wil de uiteindelijke uitspraken van deze GS afwachten. Wij hopen dat onze gemeenten en onze leden dat geduld kunnen opbrengen, in de verwachting dat de GS niet anders kan en wil dan vasthouden aan de eerder overgenomen schriftuurlijke uitgangspunten.”

CIP.nl sprak met CGK-synodepreses ds. J. G. Schenau: "Kerken die eigen opvattingen volgen, zorgen voor spanningen".


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Lees de hele verklaring

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen