cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rianne Versteeg-Aantjes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 september 2019 door Loes Rijksen

Rianne wilde God bij haar zwangerschap betrekken: "Zwangerschap en geboorte zijn behoorlijk gemedicaliseerd"

"Ik ben tijdens mijn zwangerschappen op zoek gegaan naar hoe God het proces van zwangerschap en geboorte oorspronkelijk bedoeld heeft", vertelt Rianne Versteeg-Aantjes over haar boek Zuiver zwanger dat op 20 september aanstaande zal verschijnen bij Uitgeverij Gideon.

Uitgeverij Gideon is feitelijk ontstaan na het bezoek van de Amerikaanse evangelist T.L. Osborn aan ons land in 1958. Er ontstond een honger naar christelijke boeken over het werk van de Heilige Geest en verhalen over de praktijk van het leven met God. Die twee zuilen vormen nog altijd de kern van het soort boeken dat wij met onze uitgeverij willen uitgeven.

Hoe ben je tot het schrijven van dit boek gekomen?
"Ik was als kind altijd al bezig met schrijven. Ook ben ik zo lang ik me kan herinneren gek op baby’s en alles wat daarmee te maken heeft. Dat zat er dus altijd al in. Toen ik zwanger raakte van mijn oudste ontstond het idee om deze twee passies te combineren en dit boek te gaan schrijven."

Er zijn al veel zwangerschapsboeken geschreven. Waarom dan toch nóg een zwangerschapsboek?
"Tijdens mijn eerste zwangerschap, 9 jaar geleden, ben ik op zoek gegaan naar een boek over de combinatie zwangerschap en christen-zijn. Dit bleek vrijwel onvindbaar te zijn. Ik was verbaasd dat er geen boeken waren over hoe je als christen God bij je zwangerschap en bevalling kunt betrekken. Als ik zo’n boek had gemist, waren er vast nog meer vrouwen die hier behoefte aan hadden. Ik besloot om dat boek zélf te gaan schrijven en dit ‘gat’ te gaan opvullen."

"Ik wilde dicht bij de schepping (natuur) blijven, wat best een uitdaging kan zijn in een maatschappij waarin zwangerschap en geboorte behoorlijk gemedicaliseerd zijn."

Zuiver Zwanger, waarom deze titel?
"Mogelijke betekenissen van het woord ‘zuiver’ zijn: puur, onvermengd en zoals het oorspronkelijk bedoeld is. Ik ben tijdens mijn zwangerschappen op zoek gegaan naar hoe God het proces van zwangerschap en geboorte oorspronkelijk bedoeld heeft. Ik wilde dicht bij de schepping (natuur) blijven, wat best een uitdaging kan zijn in een maatschappij waarin zwangerschap en geboorte behoorlijk gemedicaliseerd zijn. In Filippenzen 2:15 staat ook dat wij mogen schitteren als sterren, te midden van een ontaarde generatie. In een wereld die ver is afgedwaald van haar Schepper. Als christen mogen we iets van Hem uitstralen, juist ook tijdens een zwangerschap. In de keuzes die we maken en in de houding die we hebben."

Heb je een specifieke doelgroep voor ogen en wat hoop je dat dit boek zal brengen?
"De doelgroep is uiteraard zwangere vrouwen. Het boek is speciaal geschreven voor christenen. Ik hoop dat vrouwen door dit boek zullen beseffen hoe geweldig de natuur in elkaar zit, en wat een liefdevolle, betrokken Schepper daarachter zit. Dat ze Hem zullen gaan betrekken bij hun zwangerschap zodat, wanneer ze door moeilijke dingen gaan, zorgen of angsten hebben, ze dat met Hem aankunnen. Ik hoop vooral dat het boek hun vertrouwen en moed geeft. Bijvoorbeeld voor de bevalling."

De ondertitel is: Zwanger zijn en bevallen met Gods hulp. Hoe doe je dat eigenlijk?
"Eén van de middelen is gebed. Gebed verdiept je relatie met God en het is mogelijk om Hem deel te laten uitmaken van alles wat je meemaakt. Ook staan er een heleboel mooie dingen in de Bijbel over zwangerschap, geboorte en moederschap. Door deze teksten kun je je laten inspireren om zo rust, troost en kracht te vinden bij Hem."

"Ik vond het heftig om te moeten kiezen tussen het advies dat een professional mij gaf en mijn eigen gevoel."

Je hebt zelf vier prachtige kinderen. Kun je iets vertellen over je eigen ervaringen met betrekking tot je zwangerschappen en bevallingen? Was het één grote, roze wolk, of…?
"Zwanger zijn en bevallen wordt door iedereen anders ervaren en bij de één verloopt het soepeler dan bij de ander, maar ik denk dat er geen enkele vrouw is die het alleen maar als een roze wolk ervaart. Ook ik was soms misselijk en moe en maakte lastige dingen mee tijdens mijn zwangerschappen. Toch had ik over het algemeen weinig last van kwaaltjes en kwam ik er goed doorheen. Als zwangere voelde ik me mooi en sterk. Kortom: ik genoot vooral."

In één van de hoofdstukken gaat het over keuzes maken. Je schrijft: ‘Zwangerschap is bij uitstek een tijd om je te laten inspireren door God. Een tijd om stil te staan bij Zijn plan voor jouw leven en dat van je kindje. Een tijd om Gods Geest uit te nodigen in je hart en hoofd, zodat je de keuzes die je moet maken in deze tijd samen met Hem kunt maken. Het zijn er namelijk nogal wat…’ Was er een duidelijke keuze die jij/jullie moesten maken in deze periode?
"Als ik er één moet noemen is dat bijvoorbeeld de keuze of ik in het ziekenhuis of thuis zou gaan bevallen van ons derde kindje. Ik was op dat moment al één keer in het ziekenhuis en één keer thuis bevallen. Ik heb niks tegen het ziekenhuis, maar had zelf ervaren dat ik me thuis beter kon ontspannen en me in mijn vertrouwde omgeving beter kon overgeven aan het proces van de bevalling. Beide keren had ik vrij grote baby’s gekregen met brede schouders. Eén van de verloskundigen raadde me daarom aan om deze derde keer te kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Zij zag het niet zitten om mij thuis te begeleiden, want stel dat dit kindje vast zou komen te zitten... Ik vond het heftig om te moeten kiezen tussen het advies dat een professional mij gaf en mijn eigen gevoel: ik was ervan overtuigd dat het positieve invloed op mijn bevalling zou hebben als ik thuis zou blijven en in mijn bevalbad zou bevallen, waarin ik me comfortabel voelde en mijn eigen houding kon kiezen. We hebben veel gepraat en gebeden voor deze keuze. Uiteindelijk hebben we in overleg met een andere verloskundige (die wel heel veel vertrouwen had in een thuisbevalling) besloten om het toch thuis te gaan doen. De bevalling verliep super!"

Tot slot… We zijn benieuwd en kijken uit naar de zegen die dit boek zal brengen. Jij hebt je werk wat betreft het boek af… En nu? Is er een soort vervolg op Zuiver Zwanger? Kunnen mensen met jou in contact komen en wellicht vragen stellen? Ga je erover spreken? Misschien werken als doula?
"Een vervolg op Zuiver Zwanger komt er voorlopig niet, maar ik sta overal voor open. Vrouwen kunnen na het lezen van Zuiver Zwanger contact met me opnemen door een mailtje te sturen of een reactie achter te laten op de website, zuiverzwanger.nl. Ook ben ik me aan het oriënteren op de opleiding tot doula, om zo vrouwen te kunnen coachen en begeleiden tijdens hun zwangerschap en bevalling. Spreken over de onderwerpen van mijn boek lijkt me ook ontzettend leuk. We zullen zien!"


Zwangerschap
- Ongepland zwanger op de BibleBelt? Cynthia (38) hield haar zwangerschap van een tweeling tot het einde verborgen
- Cynthia raakte twee keer ongepland zwanger en deed schuldbelijdenis in de kerk: "Ik voelde me zo verschrikkelijk dom"
- Geert en Lianne vonden troost bij God na miskraam: "We zagen zijn hartje kloppen"
- Het geloof van Rianne maakte tijdens haar zwangerschappen een groeispurt door
Meer over Zwangerschap »

Klik hier om het boek van Rianne Versteeg te bestellen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen