cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juni 2019 door De Nieuwe Psalmberijming

De Nieuwe Psalmberijming vrijwel voltooid

De Nieuwe Psalmberijming (DNP) gaat de laatste fase in. Alle 150 berijmingen zijn afgerond, nu volgt nog een revisieronde.

De Nieuwe Psalmberijming is een initiatief van Stichting Dicht bij de Bijbel. In de afgelopen vijf jaar is hard gewerkt aan de berijming van het hele psalter. De stichting biedt u een berijming die én eigentijds is én dicht bij de Bijbeltekst blijft.

In 2014 nam Jan Pieter Kuijper uit Apeldoorn het initiatief voor het maken van een nieuwe berijming van de psalmen, op de gebruikelijke Geneefse melodieën. Andere dichters sloten zich bij het project aan: Arie Maasland, Adriaan Molenaar, Jan Boom, Arjen Vreugdenhil, Titia Lindeboom, Bob Vuijk, David Heek en René Barkema. Zij namen allen één of meer berijmingen voor hun rekening.

Vanaf september start DNP met een revisieronde. In de daarop volgende zes maanden worden steeds 25 psalmen getoetst aan de uitgangspunten. Hiervoor is een revisiecomité opgericht waar dichters, theologen, musici en een neerlandicus aan mee werken. Daarnaast worden de meelezers van de nieuwsbrief hierbij betrokken en maandelijks uitgenodigd ook op de betreffende psalmen te reageren. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via de website van De Nieuwe Psalmberijming.

Van alle psalmen zijn intussen beamsheets beschikbaar op de website van DNP voor gebruik in de eredienst. Het is de bedoeling dat er een complete bundel wordt uitgegeven nadat de revisieronde is afgerond.

In veel gemeenten binnen onder andere de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) wordt inmiddels regelmatig uit DNP gezongen. Diverse voorgangers hebben hun ervaringen gedeeld op de site van DNP.

Klik hier voor meer informatie

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen