cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
smartphone
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 juni 2019 door Patrick Simons

Middelbare school in Zeeland verbiedt smartphone: "Onze scholieren worden overspoeld met geestelijke boosheden"

De smartphone beheerst een groot gedeelte van ons leven. Voor het bestuur van de reformatorische middelbare school het Calvijn College in Goes is de maat in ieder geval vol. Er liggen plannen om de smartphone helemaal te verbannen uit de gebouwen van de zeven vestigingen van het Calvijn College.

"Bijna geruisloos is het digitale wonder door die kier naar binnen geslopen"

Het is de bedoeling dat leerlingen van de school hun smartphone voortaan thuis laten of opbergen in hun kluisje op het moment dat ze aankomen op school. Het gaat daarbij niet alleen om smartphones, maar ook smartwatches en alle andere digitale communicatiemiddelen. Deze worden voortaan verboden, zo staat er vermeld in een brief die de ouders van alle leerlingen hebben gekregen. "Sinds de jaren '60 van de vorige eeuw hebben we geprobeerd om de televisie op afstand te houden. Tot zo'n twintig jaar geleden. Toen kwam het internet en tien jaar later de smartphone. Massaal hebben we de deur op een kier gezet. Bijna geruisloos is het digitale wonder door die kier naar binnen geslopen en heeft het zich in onze levens genesteld; zonder dat we er echt erg in hadden."

Vervolgens legt de school in de brief uit waarom besloten is om digitale communicatiemiddelen voortaan buiten de deur te houden. "Onze jongeren worden via internet en hun smartphone overspoeld met 'geestelijke boosheden' (lees Efeze 6). Hoewel er natuurlijk verschillen bestaan, worden onze leerlingen volgestopt met foute muziek, met sport, met seks en met geweld. Dat gebeurt ook tijdens schooltijd."

"De vernietigende invloed van Netflix en Videoland op hun moraal en zeden is groot"

Het bestuur van het Calvijn College legt ook nog de link met streamingsdiensten als Videoland en Netflix. "Veel leerlingen hebben toegang tot filmsites als Netflix of Videoland, via een eigen of via een gedeeld abonnement. De vernietigende invloed hiervan op hun moraal en zeden is groot. Bovendien wordt iedere seconde van hun tijd geclaimd en blijft, als God het niet verhoedt, Gods Koninkrijk buiten hun beeld."

Daarnaast noemt Calvijn College in de brief nog twee belangrijke argumenten om de smartphone in de ban te doen. Als eerste zorgt het volgens het bestuur voor mentale rust en een betere concentratie. "De fysieke aanwezigheid van hun smartphone zorgt voor onnodige en daardoor storende afleiding." Verder vindt het bestuur dat de school een gemeenschap is waar sociaal gedrag van groot belang is. "Doordat onze leerlingen hun smartphone binnen handbereik hebben, is de verleiding groot om op hun schermpje te zitten staren. In plaats van dat ze met elkaar praten en daardoor meer betrokken zijn op elkaar."

Over de praktische invulling van de ingevoerde regel is de school duidelijk in de brief: "Thuis óf in de kluis. Dat is het motto. De leerlingen zijn vanaf het moment dat ze op school arriveren niet meer bereikbaar via hun smartphone. Dat betekent dat de noodzakelijke contacten tussen leerlingen en ouders weer gaan verlopen via de receptie."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Heel goed besluit. De jongeren zijn zo jong verslaafd geraakt aan de digitale wereld dat er geen voldoende tijd is voor goede studie.

Ouders zouden hierin veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen door hun kinderen niet in verleiding te brengen.

Het verschil tussen goed en kwaad vervaagt heel snel bij jongeren hierdoor.

Het gaat hier om kinderen tussen 12 en 18 jaar die verziekt worden door Netflix en Videoland ect.Goed dat dit op een reformatorische school niet meer getolereerd wordt.