cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2019 door Jeffrey Schipper

Vrouwenkwestie CGK: Ds. A. C. Uitslag pleit voor doortastend optreden en sluit kerkscheuring niet uit

"Wie te lang wacht met het nemen van besluiten holt achter de feiten aan. Een schipper die niet bijstuurt, kan de koers van het schip niet tijdig meer wenden met als gevolg een aanvaring", schrijft ds. A. C. Uitslag in het Reformatorisch Dagblad.

De vrouw in het ambt: momenteel een heet hangijzer in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Nu is er in dezelfde kerk voor het eerst een vrouw in het ambt bevestigd. Meer samenwerkingsgemeenten met christelijk-gereformeerd bloed in hun DNA zijn van plan om binnenkort vrouwelijke ambtsdragers te bevestigen. Behoudende CGK-predikanten vinden dat kerkenraden synode-afspraken negeren en zichzelf buiten het kerkverband plaatsen.

De kersverse synodepreses ds. J. G. Schenau heeft laten weten dat hij de voorkeur geeft aan wachten in plaats van duidelijkheid geven of een andere koers inslaan. Maar volgens ds. Uitslag is wachten niet altijd een goede raad. "In de Schrift wordt er nergens opgeroepen om maar te wachten, als bepaalde zonden de gemeente van Christus binnendringen. Daar moest tegen opgetreden worden", aldus de predikant uit Urk, verwijzend naar gemeenten die vrouwelijke ambtsdragers instellen.

"Het komt er ook op aan om daadwerkelijk de wacht te houden bij Schrift en belijdenis. Dat gaat verder dan steeds weer het gesprek te zoeken met elkaar. Dat gaat ook verder dan het roepen dat grenzen bereikt zijn, want dat wordt al decennialang gedaan. Het vraagt ook om te handelen. (...) Je kunt niet eindeloos blijven koffiedrinken. Er zullen ook besluiten moeten worden genomen. 

En als dat betekent dat zich hierdoor een scheur voltrekt binnen de CGK, dan zij dat maar zo. Dat schrijf ik met pijn in het hart. Beslist! Niemand wil dat. Maar het kan toch ook niet zo zijn dat we de eenheid van de kerk zo hoogachten dat dit zelfs ten koste gaat van de waarheid van Gods Woord en de heiligheid van Gods gemeente?"

Beluister ook de recente CIP Podcast over de crisissituatie binnen de CGK:


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Lees het volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Mooie reactie Nico Hoogland ! "Humor is een ernstige zaak, het verrijkt onze geest" ! Zelf had ik bijna 60 jaar geleden al cathechesatie van en vrouwelijke dominee. Wat zijn we toch ook afhankelijk in onze gedachtengang, van waar onze wieg heeft gestaan.