cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
cusgp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 juni 2019 door Patrick Simons

Voormalig lijsttrekker ChristenUnie niet rouwig om gedoe met SGP: "Verlost van SGP als klamme deken"

De laatste weken rommelt het, op z'n zachtst gezegd, tussen ChristenUnie en SGP. De koers van beide partijen lijkt steeds meer uiteen te lopen en dat leidde in de Europese fractie én in de combinatiefractie in Zuid-Holland tot problemen. De meeste betrokkenen balen hier van. Bas Groot, voormalig lijsttrekker voor ChristenUnie in Amsterdam is er juist blij mee. Hij spreekt zelfs van een hoopvolle breuk.

De Groot schrijft in zijn column op de website van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie dat optimisme met betrekking tot de breuk bij hem overheerst. "ChristenUnie en SGP zijn immers heel verschillende partijen – zie ook de eerdere column van Karin de Geest en het recente voorbeeld waarbij de destructieve Nashvilleverklaring door SGP-politici uit beide Kamers werd ondertekend. De breuk zat er al aan te komen en logisch gevolg dat de politieke samenwerking op verschillende niveaus stopt. Dat meer en meer duidelijk wordt dat ChristenUnie een andere partij is dan de SGP. Dat ChristenUnie niet neigt naar Forum."

"ChristenUnie kan nu volledig het eigen geluid laten horen, verlost van SGP als klamme deken. Christelijke politiek als politiek van hoop. Opkomen voor mensen in kwetsbare posities. Een inclusieve partij van de samenleving. De aarde een beetje fatsoenlijk doorgeven aan toekomstige generaties. Niet gericht op het verleden of behoud van christelijke privileges, maar een hoopvolle christelijk sociale agenda voor de toekomst."


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Kenmerkend voor de tweespalt tussen CU en SGP is een motie van GroenLinks van jaren geleden, aangenomen door bijna de gehele Tweede Kamer, waarin de regering beloofde niets te zullen doen wat de verdere islamisering van Nederland zal tegengaan. Alleen de PVV en de SGP waren tegen deze motie. Sinds die tijd stem ik alleen nog SGP, ook al omdat ze en heel goede islamnota hebben.